Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: ACT DE TERORISM la Tulnici


  

 

   Două autocamioane au ars noaptea trecută în comuna Tulnici după ce o mână criminală le-a dat foc celor două autovehicule. Incendiul a izbucnit în jurul orei 2.30 dimineața. Unul dintre camioane aparține Obștii Tulnici, iar cel de-al doilea aparține unui om de afaceri. Pompierii au confirmat că focul a fost pus intenționat, cele două TIR-uri nefiind pornite de o săptămână. Primarul Valentin Bîznă a declarat că este vorba de o mână criminală, în spatele căreia se află contracandidații săi. În ultimii ani, la Tulnici au fost mai multe incendii cu autor necunoscut.

   Două autocamioane au ars noaptea trecută în comuna Tulnici după ce o mână criminală le-a dat foc celor două autovehicule. Unul dintre camioane aparține Obștii Tulnici, iar cel de-al doilea aparține omului de afaceri Vasilică Frasin, un susținător al primarului Valentin Bîznă. Cele două camioane se aflau parcate pe un teren ce aparține firmei administrate de soția primarului Valentin Bîznă. Incendiul a izbucnit în jurul orei 2.30 dimineața și a fost observat de unul dintre angajații stației Peco, din apropiere, care a sunat la 112.
   La fața locului s-a deplasat primarul Valentin Bîznă care a încercat să stingă flăcările ce acopereau cele două autocamioane. Flăcările au provocat explozii la rezervoarele de combustibil al camionului Obștii, iar bucăți din acesta au ajuns la 30 de metri depărtare, până în DN 2D.
   Primarul Valentin Bîznă ne-a declarat că este vorba de o mână criminală, în spatele căreia se află contracandidații săi. „Am fost sunat de angajații societății Edi Oil, vecinii mei, și mi-au spus că s-a produs o explozie. Cred că este o mână criminală a contracandidaților mei. Vor să arunce tot dezastrul acesta în spatele meu, pentru că această parcare este a societății administrate de soția mea. Niciodată nu am avut asemenea probleme, oamenii își lasă mașinile cu cheile în contact și nu se întâmplă nimic. Chiar și mașinile aflate în tranzit și care se defectează sunt lăsate aici și nu pățesc nimic. Repet, este vorba de o mână criminală în spatele căreia se află contracandidații mei”, a afirmat primarul Valentin Bîznă.
   Ipoteza că acest incendiu a fost provocat este susținută și de proprietarul celuilalt TIR, Vasilică Frasin, care acum se chinuie să obțină bani de la societatea de asigurare. „Focul a fost pus la celălalt TIR, iar apoi s-a extins la al meu. Este o mână criminală. Nu bănuiesc cine ar putea fi, nu am de unde să știu, dar este un incendiu provocat. Eu am căzut la mijloc”,  a afirmat Vasilică Frasin.

„Procurorii DIICOT știu cine sunt interlopii de la Tulnici”

   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a cerut Parchetului General, Poliției și DIICOT „să readucă un climat de normalitate în comuna Tulnici”. Åžeful administrației publice județene a acuzat că la Tulnici există „un grup generator de crimă organizată”, un grup de interlopi al căror scop este de a defrișa pădurea obștenilor din Tulnici. Marian Oprișan a explicat că interlopii încearcă să-i manipuleze pe oameni și vor să arunce răspunderea pentru aceste incendii în spatele candidaților USL de la Tulnici. Acesta a cerut conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Poliției Române și procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism să găsească vinovații și să restabilească ordinea și disciplina la nivelul comunei Tulnici, iar oamenii „să vadă cine sunt cei care, ani de zile, și-au bătut joc de comuna Tulnici”. „Nu este un incident, la comuna Tulnici este vorba de o infracțiune clară. Mass-media din Vrancea, în special cotidianul Monitorul de Vrancea, și eu, în calitatea de șef al administrației publice județene și de reprezentant legal și constituțional al cetățenilor județului Vrancea, am atras atenția Inspectoratului General de Poliție, Poliției Române, că la comuna Tulnici există un grup generator de crimă organizată, un grup de interlopi care nu au decât un singur interes, anume pădurea din Tulnici, adică a obștenilor din Tulnici. Pentru că pădurea este generoasă, s-au apucat de furat. O spun și astăzi, ei dacă vroiau să creeze o diversiune își dădeau foc la unul dintre camioanele proprietate personală, a celor din grupul de interlopi ai comunei Tulnici. Dar ei ce au făcut? Au incendiat camionul de la Obște, proprietatea cetățenilor obșteni din comuna Tulnici, încercând să creeze altă diversiune, să manipuleze cetățenii înainte de alegerile din 10 iunie și să dea vina pe contracandidații lor, anume candidații USL. Cer cu toată forța și tăria Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului General al Poliției Române, Parchetului General, în special DIICOT care cunoaște situația grupului generator de crimă organizată de la nivelul comunei Tulnici și evident Parchetului județean, în regim de urgență, să îi găsească pe vinovați și să îi tragă la răspundere în așa fel încât toată lumea să vadă cine sunt cei care, ani de zile, și-au bătut joc de comuna Tulnici”, a afirmat Marian Oprișan.

„Dorm cu toporul sub pernă”

   Nu este singurul incendiu provocat de o mână criminală în comuna Tulnici, în ultimii ani. De asemenea, în comună au avut loc mai multe incidente violente în care s-a încercat intimidarea susținătorilor candidaților USL. „Dorm cu toporul sub pernă. Dacă vin la mine, lovesc direct la cap, nu îi mai avertizez. Nu se poate trăi așa în comună, iar nimeni să nu facă nimic”, ne-a spus unul dintre cetățenii din Tulnici cu care am discutat ieri la locul incendiului.
   Unul dintre cei care au avut de suferit în urma incidentelor din ultimii ani este șeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară. Acesta a declarat că, în 2007, i-a fost incendiată mașina Audi A4 aflată în garaj. Deși la acea dată a făcut reclamații și l-a bănuit pe unul dintre afaceriștii locali, Valerică Å¢imbău, de la nevasta căruia cumpărase mașina și care avea a treia cheie a mașinii, cazul a fost soluționat cu autor necunoscut. „A ars Aro-ul Ocolului, în condiții neelucidate nici până astăzi. Mie mi-a ars o mașină A4, în condiții neelucidate nici până astăzi, deși am dat declarații, am făcut reclamații și am spus pe cine bănuiesc, respectiv pe Valerică Å¢imbău. Au rămas ori cu autor necunoscut ori cu scurtcircuite, deși mașina a sărit 7 metri din fundul garajului, deci e clar că a fost o explozie, o sticlă de benzină pusă în mașină. Având în vedere că mașina a fost luată de la Valerică Å¢imbău, respectiv de la nevasta lui, el a avut a treia cheie, iar mașina am găsit-o incendiată. S-au văzut clar urmele pe tavanul garajului, a căzut tencuiala, iar mașina a sărit din fundul garajului până în fața lui”, a afirmat Costel Nicoară.
   Acesta acuză că în spatele incendiului de miercuri noaptea se află interesele de miliarde legate de Obștea Tulnici. Astfel, după distrugerea camionului, Obștea ar rămâne fără niciun mijloc de transport al lemnului și va trebui să încheie contracte cu cei care dețin asemenea utilaje. În plus, incendiul este și o amenințare la adresa primarului Valentin Bîznă din partea contracandidaților pedeliști. „În spatele acestui incident se află tot o persoană care are interes de transport cu Obștea. Până în 2007 am avut contract cu Valerică Å¢imbău, am cumpărat atunci acest TIR și am renunțat la contractul cu el. Au fost și niște probleme privind calitatea materialului lemnos. Noi expediam material lemnos de o sută de milioane de lei vechi și primeam confirmare de 40-50 de milioane. Motiv pentru care am bănuit că se schimbă materialul lemnos de către cel care făcea transportul, de aceea am reziliat contractul și am cumpărat acest TIR, cu aprobarea Consiliului de Administrație al Obștii de Moșneni. Cu acest TIR am continuat transportul la Sebeș, fiind o activitate profitabilă, de 10 mii de metri cubi de lemn pe an. Mai profitabil decât exploatarea de masă lemnoasă la fir. E posibil să fie vorba de aceiași oameni, să fie vorba de eliminarea mașinii de la Obște, iar persoana care are acest interes, să încheie contract cu Obștea. Având în vedere că și al doilea TIR a fost incendiat, a mai rămas doar Valerică Å¢imbău cu mașini de transport. E prieten foarte bun cu președintele Obștii, Alin Olteanu, cu Valentin Gheorghiță, membru în Consiliul de Administrație al Obștii și cu candidatul PDL, Corneliu Negru. Ar putea fi și un semn de amenințare către primarul Valentin Bîznă, iar prin zvonaci să dea vina pe candidații USL”, a afirmat Costel Nicoară.

Pompierii confirmă că e vorba de o mână criminală

   Pompierii vrânceni au confirmat că incendiul în care a fost distrus autovehiculul Obștii de Moșneni Tulnici a fost provocat intenționat. Mașina Obștii de Moșneni Tulnici a ars în proporție de 95%. În apropierea acesteia  mai era o altă mașină, ce aparține firmei SC Camy&Ana Trans SRL, administrată de Vasile Frasin. Flăcările s-au extins la aceasta, iar capul tractor a ars aproape în totalitate. „Pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a deplasat la fața locului un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și trei subofițeri. La sosirea la fața locului s-a constatat că incendiul se manifesta la două autovehicule. În urma acestuia a ars un cap tractor înmatriculat în județul Vrancea în proporție de 95%, iar din cauza distanței mici, incendiul s-a propagat la un alt cap tractor, proprietatea unei societăți comerciale, parcat în imediata apropiere, acesta fiind afectat în proporție de 85%. Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”, a declarat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
   Pompierii nu au putut stabili dacă s-a folosit benzină pentru incendierea autovehiculului. Aceștia au precizat însă că s-a folosit flacăra, dar nu și cu ce substanță a fost incendiată mașina, în condițiile în care aceasta a ars în proporție de 90%, iar urmele au fost distruse.

Dosar penal pentru distrugere

   După ce pompierii au stabilit că a fost vorba de incendiere, cazul a fost preluat de polițiștii vrânceni. Oamenii legii au întocmit în acest caz un dosar penal, în care efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere. „La data de 7 iunie 2012, orele 02.40, polițiștii din Tulnici au fost sesizați despre producerea unui incendiu la un autovehicul din localitate. Echipa complexă de cercetare ajunsă la fața locului a stabilit că evenimentul a fost provocat de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Cercetările sunt continuate de polițiști în vederea stabilirii cu exactitate a modului de producere a evenimentului și identificarea persoanelor care au comis fapta”, a precizat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al poliției vrâncene.

Domnilor polițiști și procurori!

   Nu credeți că sunt prea multe coincidențe în comuna Tulnici:
 – incendierea autoturismului lui Costel Nicoară, șeful Ocolului Silvic Privat Tulnici,
– moartea fostului primar Vasile Aguridă într-un accident care a ridicat multe semne de întrebare,
– incendiul de la locuința și depozitul de materiale de construcții ale  viceprimarului Ion Buture,
– incendierea TIR-urilor.
   Incendierea celor două TIR-uri lângă o stație PECO reprezintă un ACT DE TERORISM, ceea ce face obligatorie intervenția procurorilor DIICOT.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?