Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Caloriile în plus se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă


   Caloriile suplimentare se transformă în celulită la doar trei ore după o masă copioasă, avertizează cercetătorii britanici de la Universitatea Oxford.
   Deși pare un clișeu pentru a-i motiva pe aceia care țin o cură de slăbire, această teorie este cât se poate de adevărată, afirmă oamenii de știință. După masă, grăsimile sunt depozitate în zona taliei, în doar câteva ore, mult mai repede decât se credea în trecut.
  În primele trei ore după o masă copioasă, echivalentul a două sau trei linguri din grăsimea conținută în alimentele servite se depozitează în această zonă a corpului. Dacă aceeași persoană mănâncă din nou după trei ore, grăsimea se adună și mai mult în zona taliei. Mesele servite la ore târzii sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Descoperirea potrivit căreia o persoană poate „să devină grasă” într-un interval de doar trei ore contrazice credința larg răspândită în rândul oamenilor, potrivit căreia creșterea în greutate este un proces gradual. Savanții credeau că grăsimea din alimente este transportată din stomac în sânge, de unde poate fi folosită de mușchii care au nevoie de energie.
   Se credea că acele cantități în exces sunt îndepărtate, lent, din sânge și depozitate în țesuturile adipoase din jurul taliei, coapselor și picioarelor. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au evidențiat însă existența unui proces mult mai complex, dar și mai rapid. Experimentul lor a beneficiat de ajutorul oferit de voluntari care au mâncat grăsimi, al căror parcurs prin organism a putut fi monitorizat. Este nevoie de o singură oră pentru ca grăsimile să fie descompuse în intestin și apoi să intre în fluxul sangvin sub forma unor mici molecule.
   Moleculele sunt apoi împrăștiate în organism – însă parcursul lor nu durează prea mult -, înainte de a fi „fixate” și depozitate. „Acest proces este foarte rapid. Celulele din țesutul adipos din jurul taliei prinde moleculele de grăsime aduse de fluxul sangvin și le încorporează în structura lor, unde sunt depozitate”, a explicat Fredrik Karpe, profesor de medicină a metabolismului, coordonatorul studiului.
Doar o mică parte din grăsimile servite la micul dejun urmează acest traseu. Dar la ora prânzului, cantitatea de grăsimi captate ajunge până la 50% din cantitatea totală de grăsimi acumulate pe parcursul unei zile întregi. Acest fapt se datorează modificărilor hormonale care intervin în partea a doua a zilei, care permit țesutului adipos să capteze mai ușor moleculele de grăsime și să le depoziteze în zona taliei.
   La o masă care conține 30 de grame de grăsime, două sau chiar trei linguri de grăsimi se adună cu mare rapiditate în zona taliei. Vestea cea bună constă în faptul că acest sistem de depozitare este doar temporar, iar grăsimea depozitată este repede eliminată sau mobilizată pentru „a hrăni” mușchii. Dacă o persoană mănâncă însă prea mult, atunci situația devine total diferită. „Dacă mâncați prea mult, atunci organismul nu mai intră în această fază a mobilizării grăsimilor. Va exista doar o acumulare constantă și veți începe să vă îngrășați”, explică profesorul Karpe.
   Descoperirea savanților de la Oxford a fost realizată într-o perioadă în care presa internațională a publicat o serie de studii potrivit cărora grăsimea depusă în jurul taliei este deosebit de periculoasă și ar putea scurta viața persoanelor în cauză cu câțiva ani. Într-un studiu prezentat săptămâna trecută la Congresul European în privința Obezității, oamenii de știință au dezvăluit secretul unei vieți lungi și sănătoase: mențineți-vă circumferința taliei la o valoare care să nu depășească jumătatea înălțimii (în centimetri).
   Medicul Margaret Ashwell, fost consilier guvernamental pe probleme medicale, a spus că grăsimile acumulate în zona taliei produc substanțe chimice mai periculoase și se află mai aproape de organele vitale din organism, în comparație cu grăsimile de pe fese, coapse și șolduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?