Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Proiecte gratuite pentru ţăranii care vor fonduri europene


Camera Agricolă Vrancea realizează gratuit proiecte pentru măsura 141 și nu percepe taxe pentru consultanță. Proiectele pentru măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistență” se depun până la 29 iunie 2012 la Oficiul Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit din Vrancea.

Å¢ăranii care depun proiecte pentru măsura 141 pot obține câte 1500 euro anual, timp de cinci ani. Această măsură se adresează țăranilor care doresc să-și dezvolte fermele pentru a deveni exploatații viabile. În situația în care, după 3 ani, se constată neîndeplinirea criteriilor minime de acordare a sprijinului, se suspendă plata pentru următorii 2 ani, dar nu se vor returna sumele primite. „Camera Agricolă Vrancea face aceste proiecte gratuit pentru toți fermierii care vor să acceseze această măsură. Toți specialiștii instituției vor lucra în această perioadă suplimentar astfel încât să putem face față tuturor solicitărilor venite din partea fermierilor. Prin această măsură, fermierii în vârstă de până la 62 de ani primesc un sprijin de 1.500 euro/an, timp de 5 ani, cu condiția să desfășoare activități agricole în cadrul unei exploatații cu dimensiunea cuprinsă între 2 și 8 Unități de Dimensiune Economică (UDE)”, a spus directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula.
Acesta a precizat că realizarea proiectelor pentru măsura 141 este îngreunată de condițiile impuse de fostul guvern. Pe ultima sută de metri, foștii guvernanți au modificat regulile din ghidul solicitantului astfel încât s-ar părea că foarte puțini țărani vor putea îndeplini noile criterii. Una dintre noile condiții impuse pentru obținerea ba-nilor europeni este ca țăranii să cumpere toată exploatația agricolă a unui alt fermier în cazul în care vor să își crească suprafața de teren agricol. De exemplu, dacă un țăran are 2 hectare de teren și ar vrea să mai cumpere încă un hectar de la un vecin, noile reguli impuse de fosta guvernare spun că trebuie să îi cumpere acestuia toată exploatația agricolă, așa cum apare în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. O altă condiție nouă este prezentarea unei adeverințe de la grupul de producători sau alte forme asociative din care să rezulte cantitatea comercializată care va fi însoțită de borderoul de achiziții. Nu în ultimul rând, țăranii trebuie să prezinte documente care să ateste că sunt înregistrați într-o formă asociativă cu minim șase luni înainte de lansarea sesiunii pentru care aplică.
„Noi am sesizat aceste aspecte la Autoritatea de management precum și problemele care vor apărea în realizarea proiectelor pentru fermieri. Din păcate, sesiunea a început deja de la 15 mai”, a precizat directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula.
Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistență” se încadrează în Axa I – „Creșterea competitivității sectoarelor agricol și forestier” și are ca obiectiv general creșterea competitivității exploatațiilor agricole în curs de restructurare pentru facilitarea rezolvării problemelor legate de tranziție, având în vedere faptul că sectorul agricol și economia rurală sunt expuse presiunii concurențiale a pieței unice. Contribuția publică afe-rentă Măsurii 141 este de: 476.077.390 Euro, din care 20%  reprezintă contribuția Guvernului României, iar 80% – contribuția Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?