Pâinea este simbolul supraviețuirii și, de la Isus încoace, trecând prin perioade de foamete sau de îmbelșugare, omenirea a aflat că pâinea și apa înseamnă viață, a arătat vineri medicul nutriționist Mihaela Bilic.
La români, pâinea și sarea sunt simboluri ale ospitalității și, până nu demult, statutul nostru de grânar al Europei întărea afirmația că pâinea înseamnă bogăție, a spus medicul. „Indiferent de statutul social sau financiar, de pregătirea profesională, vârstă, preferințe alimentare sau religie, pâinea are locul său pe masa fiecăruia: există pâine rustică, rotundă și rumenă, coaptă pe vatră, dreptunghiulară, ca un cozonac, asezonată cu toate semințele și mirodeniile pământului, chifle, cornuri, baghete, franzele, ciabatte, lipii. În sudul Italiei – sărac – al sfârșitului de secol XIX, regele Umberto și regina Margherita au fost serviți cu pizza de Raffaele Esposito, care a avut inspirația să pună sos de roșii, brânză și busuioc pe un blat de pâine. Așa a luat naștere un deliciu culinar care a cucerit planeta. Åži John Montagu, al IV-lea conte de Sandwich, a folosit pâinea când a avut nevoie de o gustare practică, ușor de luat în timpul jocului de cărți”, a detaliat dr. Bilic.
Ea a accentuat că nu putem și nu trebuie să concepem viața de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcționează pe bază de glucoză iar pâinea este cea mai banală și mai accesibilă sursă de glucide. „Åži creierul și mușchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentația noastră zilnică trebuie să existe produse care conțin glucide (carbohidrați): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanțuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge și furnizează organismului ‘combustibilul’ de care are nevoie timp de două-trei ore după masă”, a arătat medicul nutriționist.
Ea a susținut că pâinea nu numai că ‘ține de foame’, dar o cantitate mică de pâine prezentă la fiecare masă ajută la slăbit, pentru că ‘lipidele ard în focul glucidelor’ – este un slogan celebru al nutriției, care confirmă rolul esențial al glucidelor în alimentația noastră chiar și atunci când e vorba de diete.
Pâinea este ‘garnitura’ banală pentru proteine și lipide, adică pentru carne, brânză, ouă, unt, a adăugat aceasta. „Orice mâncare este mai gustoasă cu pâine și acest lucru are o justificare științifică solidă. Nu există în natură un aliment complet, de aceea trebuie să asociem produsele între ele pentru a obține o masă echilibrată. Carnea, peștele, brânza, ouăle, untul nu conțin glucide, prin urmare se combină armonios cu pâine, orez, paste, mămăligă sau cartofi”, a spus medicul.
De asemenea, pâinea conține glucide complexe (amidon), proteine, vitamine din grupul B și minerale (fier, magneziu, calciu) și fibre, contribuie la echilibrul alimentar, favorizează buna funcționare a sistemului digestiv, amelio-rează metabolismul glucidelor și lipidelor, oferă protecție împotriva cancerului, a evidențiat Mihaela Bilic.
Ea a subliniat că nu pâinea în sine îngrașă, ci cantitatea în care o consumăm. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune că pâinea e vinovată de kilogramele în plus atât timp cât mezelurile conțin în medie 350 cal/ 100 gr., iar cașcavalul 380 cal/ 100gr.