Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Primarii au cheltuit doar 7% din banii repartizaţi de fostul guvern


   Doar 7% din sumele alocate au fost cheltuite de către primăriile vrâncene din cele 5,2 milioane lei repartizate pe criterii politice de către fostul Guvern Ungureanu prin HG 522 din 2012. Situația plăților făcute de edili a fost întocmită de funcționarii Direcției Generale a Finanțelor Publice după ce noul Guvern, condus de Victor Ponta, a decis, în prima ședință de guvern, să fie restituite sumele neutilizate de către edilii pedeliști astfel încât să fie reîntregit Fondul de rezervă bugetară. În consecință, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat direcțiilor de finanțe din fiecare județ să întocmească situații cu primăriile care au cheltuit din banii alocați și valoarea plăților făcute.
   A doua situație cerută finanțiștilor trebuie să cuprindă sumele rămase disponibile, care nu au fost cheltuite de primării. În urma analizei situației de la nivelul celor 15 primării care au primit fonduri s-a constatat că doar o sumă infimă a fost cheltuită de edili, ceea ce arată modul politic în care au fost alocate sumele. De altfel, era și dificil ca aceste fonduri să fie cheltuite. Asta pentru că, pe de o parte, primăriile pedeliste nici nu prea aveau datorii, pe care să le achite cu aceste fonduri, căci guvernele pedeliste au avut tot timpul grijă de ele, în detrimentul celor conduse de primari de la alte partide, pe de altă parte, chiar conform HG 522 din 2012, sumele alocate primăriilor puteau fi utilizate doar pentru plata sumelor restante sau pentru cofinanțarea unor proiecte europene.
   Prin HG 255 din 2012, fostul Guvern Ungureanu a favorizat primarii PDL din România, în dauna edililor provenind de la celelalte partide. La Vrancea, din cele 73 de primării, 58 nu au primit nici măcar un ban deși aveau datorii de miliarde de lei vechi către firmele de construcții. Prin actul normativ menționat, 15 localități vrâncene au primit mai puțin de 1% din fondurile alocate de Guvernul PDL prin rectificarea de buget. Sumele alocate pentru Vrancea au fost infime, 5,92 milioane lei din cele 648 milioane lei alocate la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?