Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Nu eşti sigur ce SPORT ai vrea să practice copilul tău? „Monitorul de Vrancea“ TE AJUTĂ!


   „Monitorul de Vrancea” începe astăzi o nouă campanie prin care vrem să ajutăm părinții ce vor să-și înscrie copiii într-un club sportiv. Pe parcursul mai multor ediții vă vom spune unde, când, cum și cu cine pot practica diferite sporturi copiii dumneavoastră. Începem astăzi cu atletismul, care poate fi practicat începând cu vârsta de 10 ani. În județul Vrancea, patru cluburi se ocupă de descoperirea, formarea și promovarea tinerelor talente.

 Atletismul, sportul care formează caracterul de învingător

   Beneficiile pentru copiii care participă la activități sportive organizate sunt numeroase. Ei învață despre aptitudinile fizice, precum și despre importanța actului de a avea grijă de corpul lor de-a lungul întregii vieți. Sportul ajută la însușirea unor aptitudini sociale și interpersonale importante, precum și la conștientizarea valorii muncii susținute și a persistenței. Copiii nu ar trebui împinși să practice un sport sau să fie plasați într-o competiție pentru care nu sunt pregătiți fizic sau emoțional. Atletismul este un sport care are cei mai mulți adepți în Vrancea. Atletismul se recomandă de la vârsta de 10 ani.  
   Dezvoltă suplețea și rezistența, cutia toracică și favorizează o bună respirație. Echilibrează sistemul nervos și este un exercițiu foarte bun pentru circulație, pune toți mușchii corpului în mișcare și este unul dintre cei mai buni stimulenți ai creșterii. În județul Vrancea, patru cluburi se ocupă de descoperirea, formarea și promovarea tinerelor talente: CS Unirea Focșani, LPS-CSÅž Focșani, CSM 2007 Focșani și CSÅž Adjud.

CS Unirea Focșani, una dintre soluțiile pentru viitorii atleți

    Secția de atletism a CS Unirea s-a înființat în urmă cu 40 de ani, primul antrenor fiind regretatul profesor Costel Popovici, care în numai doi ani de zile a reușit să obțină cu echipa de maraton un loc IV la Campiona-tul Național pentru seniori. Cel mai bun rezultat al secției de la înființare și până acum a fost obținut de Alina Popescu, care a devenit campioană mondială la juniori II în proba de triplusalt. În momentul actual, la CS Unirea activează trei antrenori cu normă întreagă (Fănel Iliescu – antrenor coordonator, Corneliu Panait și Antonel Ivan) și un voluntar, Rodica Pendus. Ei au în pregătire 80 de sportivi începători și avansați, sportivi care au fost selecționați din toate școlile și liceele din Focșani și comunele limitrofe. Copiilor care încep participarea la competițiile importante li se asigură toate cheltuielile legate de transport, masă și cazare. Mai mult, în funcție de bugetul aprobat de Agenția Națională pentru Sport și Tineret, sportivii primesc echipament sportiv, medicație de refacere și indemnizații de efort.

Fără cotizații

    Antrenamentele se desfășoară în sala de atletism și pe pista Stadionului Milcovul. Trebuie menționat faptul că Corneliu Panait își desfășoară o parte din antrenamente în comunele Cîrligele și Cotești, iar Antonel Ivan are în pregătire trei fete care fac zilnic naveta de la Mărășești la Focșani, transportul fiind achitat de club. Antrenamentele se fac zilnic, de luni până vineri, între orele 17.30 și 20.00, iar sâmbăta, când nu sunt concursuri oficiale, între orele 9.30 și 11.30. De precizat faptul că atleții de la CS Unirea Focșani nu plătesc cotizații lunare, iar, în funcție de bugetul alocat, clubul asigură cantonamente sportivilor pe timp de vară sau iarnă.

LPS – CSÅž Focșani, un alt club de performanță

    Un alt club ce se ocupă cu pregătirea sportivilor care vor să devină atleți de performanță este LPS – CSÅž Focșani. De-a lungul vremii, clubul a avut nenumărate rezultate de excepție în întrecerile naționale și internaționale. În prezent, de selecție, inițiere și pregătire se ocupă cinci antrenori: Marius Batog (CSÅž), Gabriel Alexandrescu (LPS – CSÅž), Gicu Alexandrescu (LPS), Florinel Crețu (LPS) și Viorel Răcoreanu (LPS). Competițiile la care participă sportivii sunt programate conform calendarului Asociației Județene de Atletism, iar tinerii iubitori ai acestui sport nu sunt nevoiți să achite o anumită cotizație lunară.

Programul de antrenament al CSÅž Focșani (sala situată pe strada Ana Ipătescu din Focșani):
Marius Batog – de luni până vineri, între orele 8.00 – 10.00; sâmbăta, între orele 9.00 și 11.00 (pentru copiii născuți în anii 1997 și 1998); marți și joi între orele 17.00 și 19.00, sâmbăta, între ora 9.00 și 11.00 pentru copiii născuți în anii 2000, 2001, 2002 și 2003. Activitatea de selecție se face permanent.
Gabriel Alexandrescu – luni, miercuri și vineri, între orele 16.00 și 18.00 pentru copiii născuți în anii 2000, 2001, 2002 și 2003.
Gicu Alexandrescu – lucrează cu grupa de performanță a Liceului cu Program Sportiv Focșani, iar în componența grupei se află sportivi care sunt componenți ai Lotului Național de juniori al României.
Florinel Crețu și Viorel Răcoreanu își desfășoară activitatea la grupele de începători, având copii născuți în anii 2001 și 2002.

Avantaje nenumărate în practicarea atletismului

   Avantajele practicării acestui sport sunt multe și foarte importante. „În primul rând, atletismul înseamnă mișcare, iar mișcarea înseamnă sănătate. Prin antrenamentul din atletism, copiii se dezvoltă frumos din punct de vedere fizic, fără deficiențe de postură (cifoze, lordoze, scolioze etc.) și își întăresc imunitatea, fiind mult mai rezistenți în fata virușilor tot mai agresivi din ultima perioadă. Apoi, antrenamentul din atletism îi educă pe copii, îi învață să lucreze individual, dar și în echipă, le arată că fără disciplină și organizare nu se poate, le formează un caracter de învingător, dar că trebuie să învețe și din înfrângeri”, ne-a declarat antrenorul Fănel Iliescu, de la CS Unirea Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?