Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644
Ediția: Vineri 7 iunie 2024. Nr. 6644

Super fructe și legume


   Unele fructe sau legume sunt mai bune decât altele pentru valoarea nutrițională.
   Măsline și ulei de măsline: foarte apreciate, conțin grăsimi monosaturate și antioxidanți ce reduc riscul bolilor cronice.
   Legume portocalii sau galbene ca dovleacul, morcovii și cartofii conțin beta-caroten și vitamina A. Savurați-le în supe sau prăjituri. 
   Legume crucifere (broccoli, conopidă sau varză) sunt delicioase gătite și reprezintă surse importante de fibre și carbohidrați. Unele studii spun că o dietă bogată în aceste legume poate reduce riscul unor tipuri de cancer.
   Frunzele verzi ale spanacului, salatei conțin beta-caroten, luteină, zeaxantină care duc la îmbunătățirea vederii. De asemenea conțin vitamina B și multe alte minerale. Sunt delicioase în salate.
   Fasolea uscată: sursă excelentă de proteine și fibre vegetale. Amestecată în supă sau în mâncare reduce riscul bolilor de inimă.
   Linte roșie sau galbenă: bogată în carbohidrați, vitamina B6, minerale ca fier, zinc și potasiu. Conține acid folic. Făcută cremă și amestecată cu ceapă, roșii și semințe de muștar este delicioasă. Este folosită cu precădere în India și în alte țări asiatice.
   Ovăz: sursă complexă de carbohidrați, fibre. Dă senzație de sațietate în combinație cu fructe de pădure și lapte de soia. Îl puteți găti fiert, pastă.    
Soia este din ce în ce mai folosită în diete. O puteți savura în mai multe feluri, tofu, lapte de soia, șnițele, granule etc.
   Cereale integrale: bogate în carbohidrați, fibre, vitaminele B și minerale, zinc, fier. Se recomandă consumarea lor zilnică, în special dimineața. Reduc riscul bolilor de inimă și cancer. Sunt indispensabile în regimurile de slăbire și dietele sănătoase. 
   Roșiile sunt gustoase și pline de nutrienți, conțin licopen, acesta dând culoarea roșie și ajută la creșterea imunității, precum și în bolile de prostată. Gătite ca sosuri, sucuri, paste sunt indispensabile.
   Alune prăjite, simple sau sărate: surse de proteine și fibre, uleiuri monosaturate, vitamine și minerale. Se pare că reduc riscul apariției bolilor de inimă. Nu trebuie însă să faceți exces.
   Semințe de floarea soarelui sau dovleac: sunt cea mai bună sursă de fitoestrogeni, care balansează efectele hormonale. Sunt pline de proteine, fier, fosfor, vitamina E. Consumați-le zilnic.
   Citricele conțin flavonoide. Sunt bogate în vitamina C, acid folic și potasiu. Atenție la grapefruit în cazul în care luați medicamente. Consultați medicul.
   Struguri negri: sunt dulci și plini de vitamina C și potasiu. Conțin flavonoide și anthocianidine care asigură o circulație a sângelui mai bună. Mâncați-i proaspeți sau sub formă de suc.
   Fructele de pădure în general, zmeura, căpșunele, murele sau afinele, toate sunt foarte sănătoase. Deosebit de bogate în antioxidanți. Le puteți adaugă în toate prăjiturile de casă sau salate de fructe.
   Fructe de merișor: sunt o sursă bogată de vitamina C, conțin  antioxidanți, puține calorii. Recomandate pentru protejarea tractului urinar. Se pot păstra foarte bine congelate. Le puteți folosi pentru sosuri sau sucuri.
   Ceai, indiferent că e negru, verde, conține flavonoide, doar 2 calorii la ceașca de ceai.
   Rodii: gust dulce, ușor efervescent. Bogate în vitaminele B6, C, conțin și potasiu, antioxidanți de trei ori mai mult decât ceaiul verde sau vinul roșu.
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?