Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Ce deosebeşte măslinele negre de cele verzi?


   Măslinele sunt unele dintre cele mai vechi alimente cunoscute de oameni fiind consumate în zona Mediteranei încă de acum 8000 ani. Era puțin probabil ca nimeni să nu remarce în afară de gustul delicios, măcar o parte din beneficiile aduse în slujba sănătății.
   Prin urmare, măslinul a fost evaluat ca un simbol al păcii și al fericirii, o ramură de-a sa fiind cea care avea să îi confirme lui Noe retragerea apelor în vestita parabolă biblică a potopului. Mai târziu, în perioada antichității coroanele și ramurile de măslin erau oferite zeilor și împăraților români înfățișând puritatea lor.
 
   Atunci când vine vorba despre varietatea nuanțelor de culoare întâlnite la măslinele din comerț intervine confuzia. Foarte mulți dintre cei care trăiesc în alte zone decât cele mediteraneene nu cunosc amănunte legate de acest subiect, sau au impresii eronate cum ar fi aceea că există un anumit soi de măslin cu roade negre.
   Există peste 800 de soiuri de măsline ce se deosebesc mai mult prin dimensiuni decât prin pigmentație. Când sunt găsite în stare naturală, toate măslinele sunt verzi, iar ulterior, aroma și culoarea sunt determinate în mare parte de perioada când au fost culese și de modul de preparare. 
Măslinele verzi din comerț sunt culese mai de crude în timp ce acelea închise la culoare numai când ajung la maturitate. Consumate în stare brută, măslinele sunt extrem de amare, am putea spune chiar necomestibile. Pentru a li se oferi gustul pe care îl cunoaștem, fructele sunt supuse unor procedee pentru eliminarea unei substanțe numită oleuropin. 
   Măslinele verzi tind să fie mai gustoase și mai apreciate decât oponentele lor negre. Acest lucru se datoarează în parte faptului că cele dintâi, având o textură mai fermă, sunt umplute cu ardei gras, carne de pește, usturoi etc. Măslinele negre sunt mai puțin cărnoase și aromate, punând la dispoziție o cantitate mai mare de grăsimi vegetale decât celelate din cauză că sunt recoltate târziu. 
   Când nu sunt consumate simple, acestea îmbogățesc cu vitaminele lor salatele, sosurile, pastele, tocanele și alte preparate. În general măslinele negre sunt mai frecvent folosite în mâncăruri gătite pentru că aroma lor nu are tendința să le acopere pe celelalte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?