Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

DEX-ul a apărut într-un nou tiraj


   Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că definițiile cuvintelor „rom” și „țigan” au fost modificate în noua ediție a Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX) și că prin această revizuire s-a făcut un pas către normalitate și corectitudine.
Contactat de MEDIAFAX, directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, Marius Sala, a precizat că la începutul acestui an a fost tipărit un nou tiraj al DEX, în care au fost făcute o serie de modificări, negociate cu reprezentanții comunității rome, în urma doleanțelor acestora. El nu a precizat în mod concret care sunt modificările aduse.

   Însă, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” spune că în noul tiraj al DEX au fost revizuite definițiile a 30 de cuvinte care fac trimitere directă sau indirectă la minoritatea romilor.
Noua definiție a substantivului „rom” este următoarea: „termen prin care se autoidentifică membrii unui grup etnic originar din India și răspândit mai ales în Sudul și Estul Europei, înlocuind denumirea de țigan, considerată peiorativă”, potrivit comunicatului citat.
   De asemenea, în ediția nouă a DEX au fost modificate cuvintele: „balaoacheș”, „baragladină”, „bulibașă”, „chivuță”, „corturar”, „faraon”, „gitană”, „jude”, „laie”, „lăieț”, „lingurar”, „puradel”, „rom”, „rudar”, „sălaș”, „țigan”, „țigănaș”, „țigănatic”, „țigăncușă”, „țigăncuță”, „țigăneală”, „țigănel”, „țigănesc”, „țigănește”, „țigănie”, „țigănime”, „țigănos”, „țigănuș”, „ursar”, astfel încât caracterul deseori peiorativ al acestor cuvinte să fie clar adus la cunoștință cititorului, mai precizează reprezentanții agenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?