Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Şcolile vrâncene, conduse de directori cu delegaţie


   Unitățile de învățământ din județ sunt conduse de directori numiți în funcții, ori nu prin concurs, așa cum ar trebui n În 2013, vor mai fi doar 4 directori numiți în urma susținerii unui concurs n Ministerul Educației nu a mai organizat concurs din 2008, situație fără precedent. A preferat să pună în funcții acoliți politici.

   Numărul directorilor unităților de învățământ care au susținut concursuri pentru ocuparea acestor funcții se reduce de la o lună la alta.
   Potrivit unei situații comunicate de oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea, în data de 23 aprilie i-a expirat mandatul de director adjunct Luminiței Balaban, de la Colegiul de Transporturi Auto „Traian Vuia”, iar de ieri nu mai are mandat directorul adjunct al Åžcolii „Ion Basgan” din Focșani, Gheorghe Sterea. Ambii au fost reconfirmați pe funcții până la următorul concurs, dar nu mai tîrziu de 31 august.
   Pe 1 mai le expiră mandatele altor 9 directori de școli gimnaziale și unui număr de șapte manageri de grădinițe. Este vorba de Ioana Sîrbu, de la Åžcoala „Nicolae Iorga” din Focșani, Tincuța Apostu, de la Åžcoala Nr. 3 din Focșani, Alexandru Rotaru, de la Åžcoala Bordești, Doina Devetah, de la Åžcoala Pitulușa-Broșteni, Liviu Fogoroș, de la Åžcoala Dumbrăveni, Gheorghe Fifere, de la Åžcoala din Jitia, Gicuța Avram, de la Åžcoala Slobozia Ciorăști, Liliana Bosie, de la Åžcoala Valea Sării, Ion Lepădatu, de la Åžcoala Vrîncioaia.
   Cât privește directorii de grădinițe cărora le expiră mandatele pe 1 mai, este vorba de Maria Dobrilă, de la Grădinița nr. 4, Lenuța Cosma, de la Grădinița nr. 16, Fănica Bud, de la Grădinița nr. 17, Mariana Călin, de la Grădinița nr. 1, Adrieana Soare, de la Grădinița nr. 23, Claudia Nicolae, de la Grădinița nr. 8, toate din Focșani, și Veronica Batog, de la Grădinița nr .1 din Odobești.
   Altor directori le expiră mandatele pe 30 iunie. Este vorba de Petruț Mihai, director la Liceul cu Program Sportiv din Focșani, Andrei Igor Manovici, de la Liceul Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu, Neculai Florea, de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, Verginica Toader, de la Åžcoala din Gura Caliței, Neculai Goleanu, de la Åžcoala Măicănești, și George Ariton, de la Åžcoala Suraia.

În 2013, doar 4 directori prin concurs

   Potrivit aceleiași situații a ISJ, în noiembrie le expiră mandatele altor cinci directori și unui director adjunct, respectiv Mihaelei Neagu, director adjunct la Colegiul Național „Al. I. Cuza”, lui Laurențiu Burloiu, de la Åžcoala Bîrsești, lui Tiberiu Dima, de la Åžcoala „Ion Basgan”, Dumitrei Sali, de la Åžcoala Poiana Cristei, Stelianei Chirilă, de la Grădinița nr. 6 din Focșani. Cum din toamnă această grădiniță va trece în subordinea Åžcolii „Åžtefan cel Mare”, directorul își va pierde funcția mai repede.
   În 2013 mai rămân doar 4 directori care au concurs, valabil până în luna septembrie. Aceștia sunt Cornel Noană, de la Colegiul Național „Unirea”, Moraru Åžtefan, director la Grupul Åžcolar „G.G. Longinescu”, Sorinel Stănilă, director la Grupul Åžcolar „Grigore Gheba” din Dumitrești, și Ion Purdel, director la Åžcoala din Bolotești. Aceștia din urmă au prins un mandat de cinci ani, deoarece Ministerul Educației a trimis ordinele de numire în funcții la aproape un an după câștigarea concursurilor.
   Ocuparea funcțiilor de conducere fără concurs este fără precedent în România. Pedeliștii și-au pus în funcții de directori oamenii apropiați având în vedere că se apropie campania electorală, iar secțiile de votare, majoritatea, sunt organizate în unități de învățământ. Ultimul concurs pentru directorii de școli a fost organizat în 2008. De atunci nu a contat competența ci apartenența politică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?