Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Tupeu pedelist al fostului prefect


   Fostul prefect de Vrancea, Sorin Hornea, a refuzat să aprobe accesarea de către administrația județeană a Fondului Solidaritatea al Uniunii Europene, pentru înlăturarea efectelor calamităților provocate de căderile istorice de zăpadă din perioada ianuarie-februarie 2012. Acesta a trimis o adresă către Ministerul Administrației și Internelor prin care susținea că „natura pagubelor nu justifică accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene”. Asta în condițiile în care valoarea pagubelor a fost stabilită de Consiliul Județean Vrancea la 16 milioane de lei. Același Hornea a refuzat și instaurarea stării de alertă, care ar fi permis intervenția și scoaterea oamenilor din munții de zăpadă. El s-a grăbit să trimită respectiva adresă, fără să ia în consi-derare și efectele pe termen mediu ale fenomenelor meteorologice din iarnă, cum ar fi alunecările de teren sau topirea zăpezilor, care, alături de preci-pitații abundente, au dus, în noaptea de Înviere, la viituri care au rupt drumul județean 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești.

   Fostul prefect de Vrancea, Sorin Hornea, a refuzat să aprobe accesarea de către administrația județeană a Fondului Solidaritatea al Uniunii Europene, pentru înlăturarea efectelor calamităților provocate de căderile istorice de zăpadă din perioada ianuarie-februarie 2012. Acesta a trimis o adresă către Ministerul Admi-nistrației și Internelor prin care susținea că „natura pagubelor nu justifică accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene”. „Facem precizarea că populația județului Vrancea a fost afectată ca urmare a întreruperii circulației pe drumurile publice, ceea ce a îngrădit libera circulație, fără a se înregistra distrugeri de locuințe, obiective de infrastructură publică astfel încât natura pagubelor nu justifică accesarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene”, se arată în adresa semnată de Hornea.
   Fostul prefect nu a menționat în adresa trimisă șefilor de la București că în Vrancea au fost afectate cinci locuințe, direct sau indirect, de către căderile masive de zăpadă. Patru dintre locuințe (în Dumitrești, Răcoasa, Jariștea) au fost afectate direct de către fenomenele meteo extreme, iar a cincea locuință, la Tătăranu, a ars într-un incendiu la care echipajele de pompieri nu au putut interveni deoarece drumurile erau inaccesibile.
   Din același motiv a ars în întregime sediul Primăriei din Negrilești. Consiliul Județean Vrancea a solicitat, prin intermediul unui proiect de Hotărâre de Guvern, alocarea sumei de 1,5 milioane de lei, din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru reconstrucția Primăriei Negrilești. Sediul acestei instituții a ars în totalitate, în dimineața zilei de 10 februarie, după ce mașinile de pompieri nu au putut merge pe DN 2D, închis circulației ca urmare a zăpezilor abundente și incompetenței conducerii pedeliste a Secției de Drumuri Naționale. Guvernul nu a alocat niciun ban, iar refuzul fostului prefect nu permite, iată, nici măcar finanțarea de la Fondul Solidaritatea.
   Hornea nu pomenește nimic nici de acoperișul de la Spitalul Județean, prăbușit din cauza cantității mari de zăpadă. Consiliul Județean a aprobat alocarea sumei de 100.000 de lei pentru repararea acoperișului de la Spitalul Județean. Aceasta în condițiile în care Spitalul nu se află în administrarea Consiliului Județean, ci a Ministerului Sănătății.
   Cât despre pagubele produse de ninsori pe drumurile de interes local și județean, fostul prefect nu a ezitat să susțină că au fost evaluate de Consiliul Județean Vrancea și că „nu rezultă dacă pagubele, respectiv sumele aferente, se referă strict la căderile masive de zăpadă sau se referă la lucrări necesare pentru reabilitarea/modernizarea unor obiective de infrastructură locală”.
   Fostul prefect a trimis această adresă la MAI în data de 2 martie, dată la care abia fu-seseră deszăpezite toate drumurile, dar zăpada nu se topise și exista posibilitatea, ca odată topită, să antreneze viituri puternice, lucru care s-a și întâmplat în noaptea de Înviere pe DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești, care a fost distrus de o viitură, pe o porțiune de 70 de metri, pe raza localității Spulber. Numai că acestea sunt aspecte minore pentru administrația pedelistă și nu contează că aproximativ șase mii de oameni au fost izolați.

Marian Oprișan a solicitat 16 milioane de lei pentru deszăpezire

   Vrâncenii trebuie să știe că administrația județeană, prin intermediul președintelui Marian Oprișan, a solicitat în mod explicit sume pentru deszăpezire și înlăturarea calamităților provocate de căderile istorice de zăpadă și nu pentru modernizarea unor drumuri.
   Având în vedere imposibilitatea autorităților locale de a salva oamenii din zăpadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea a aprobat, în ședințele din 9 și 14 februarie 2012, inițierea a două proiecte de hotărâre de Guvern. Prin acestea, județului Vrancea urmau să-i fie alocate toate sumele necesare înlăturării efectelor fenomenelor meteorologice de ninsori abundente și viscol. „Din păcate, în ședința de Guvern din 21 februarie 2012, județului Vrancea i-a fost alocată doar suma de 2,36 mi-lioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului din bugetul pe anul 2012. Față de această situație inacceptabilă, solicit Guvernului României să aprobe și sumele soli-citate prin cel de-al doilea proiect de hotărâre de Guvern, în valoare de 12,8 milioane de lei pentru cele 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune”, se arată într-un comunicat de presă, semnat de Marian Oprișan.
   În același document se arată că sumele solicitate sunt necesare autorităților administrației publice locale, care trebuie să plătească serviciile pentru îndepărtarea zăpezilor istorice de 5-6 metri de pe drumurile municipiilor, orașelor și comunelor. Deci, nici nu se punea problema solicitării unor fonduri pentru moder-nizarea unor drumuri.

Hornea și PDL au ținut oamenii sub zăpezi aproape 3 săptămâni

   Fostul prefect a refuzat și instaurarea stării de alertă care ar fi permis intervenția și scoaterea oamenilor din munții de zăpadă. Vinovat de deficiențele grave și de situația în care s-a aflat județul Vrancea pentru aproape trei săptămâni este chiar fostul prefect de Vrancea, Sorin Hornea, care, cel mai probabil la ordinele șefilor săi politici, a refuzat să intervină și să declare starea de alertă. Atitudinea fostului prefect și a pedeliștilor a dus la blocarea și izolarea majorității localităților din Vrancea. Oamenii nu au mai avut ce mânca, au rămas fără energie electrică și apă potabilă, nu au putut să-și îngroape morții, nu au avut acces la medicamente și servicii medicale și chiar și-au pierdut viața. În acest context, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a cerut, într-un memoriu, președintelui Comisiei Europene, José Manuel Durăo Barroso, solidaritate cu cetățenii români afectați de căderile istorice de zăpadă și de viscolul din perioada 3-14 februarie 2012. „Cer sprijinul dumneavoastră deoarece îmi este imposibil să intru în legătură telefonică cu domnul Prim Ministru Mihai Răzvan Ungu-reanu și cu ministrul Administrației și Internelor din România, inclusiv prin telefon operativ”, arată Oprișan.
   Cu toate acestea, dând dovadă de un tupeu maxim și de o obrăznicie cum numai la PDL pot exista și, uitând că s-a opus sistematic intereselor vrâncenilor, Hornea vrea să candideze la alegerile din 10 iunie. Deși conștient că nu are nicio șansă pentru a accede în această funcție, Hornea se pregătește asiduu să îi mintă pe vrânceni plecând de la ideea că memoria colectivă este scurtă și că oamenii vor uita cum și-a bătut joc de ei.
   Cu siguranță vrâncenii nu vor uita că Sorin  Hornea este cel care a refuzat să declare starea de alertă care ar fi permis scoaterea oamenilor de sub nămeți. Nu vor uita că din cauza fostului prefect și a pedeliștilor au rămas fără mâncare, că nu au avut medicamentele de care depindea chiar viața lor, că nu au avut cum să-și îngroape morții. Åži nu vor uita că au rămas chiar fără agoniseala de o viață pentru că un incompetent, ajuns vremelnic în funcția de reprezentant al guvernului, și partenerii lui pedeliști au refuzat să țină drumurile circulabile, iar casele lor au ars fără ca cineva să poată interveni. Nu vor uita nici că, din același motiv, Primăria Negrilești a ars în totalitate. Nimeni nu va uita ce au făcut PDL și reprezentanții săi împotriva vrâncenilor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?