Investiții blocate, fonduri pentru dezvoltare locală tăiate, proiecte boicotate, acestea sunt „activitățile” pe care pedeliștii le-au desfășurat la nivelul județului Vrancea de când se află la putere. Cele mai bune exemple de investiții boicotate de pedeliști sunt DN 2D, investiție la care lucrările au fost sistate, DJ 205 D, pentru modernizarea căruia Consiliul Județean Vrancea a făcut un împrumut. Tot pedeliștii, prin intermediul Ministerului Finanțelor, sunt cei care au luat „cu japca” din conturile Consiliului Județean Vrancea și ale administrațiilor locale, 11 milioane de lei, în anul 2010, punând în pericol derularea proiectelor cu finanțare europeană. Åži nu în ultimul rând, aceiași pedeliști sunt cei care le-au tăiat românilor salariile, pensiile, ajutoarele sociale și indemnizațiile de creștere a copilului. Deși au făcut aceste lucruri oribile și de neconceput într-o societate cu adevărat democratică, cei din PDL continuă să mintă și încearcă să manipuleze opinia publică, în speranța că vor obține câteva voturi. „Monitorul de Vrancea” continuă să vă dezvăluie cum s-au opus pedeliștii investițiilor, blocând practic dezvoltarea județului și modernizarea infrastructurii.
Investiții blocate, fonduri pentru dezvoltare locală tăiate, proiecte boicotate, acestea sunt „activitățile” pe care pedeliștii le-au desfășurat la nivelul județului Vrancea de când se află la putere. Însă acest lucru nu îi împiedică să mintă, să manipuleze și să-și pună oameni în funcții cheie din instituțiile publice deconcentrate, în speranța că, indiferent prin ce metode, legale sau nu, partidul stat va obține câteva voturi, fie și apelând la fraudarea alegerilor.
Investițiile în drumurile județene și proiectele europene derulate de Consiliul Județean au fost sabotate permanent de pedeliști, incapabili să înțeleagă nevoile vrâncenilor. În 2010, Ministerul Finanțelor Publice a tăiat 11 milioane de lei, adică 110 miliarde lei vechi, din sumele alocate județului Vrancea, sume provenite din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și modernizare de drumuri. Din bugetul Consiliului Județean a fost tăiată suma de 8,2 mi-lioane lei, motivarea finanțiștilor fiind că administrația județeană avea prea mulți bani în contul de trezorerie. Preocupați doar să taie banii alocați administrațiilor locale, guvernanții pedeliști nu au ținut cont că aproape jumătate din suma retrasă din conturile Consiliului Județean reprezenta prefinanțarea cu 30% a șapte proiecte europene.
Pedeliștii nu au ținut cont nici că au tăiat tocmai din banii alocați de Consiliul Județean pentru finanțarea programului de reabilitare și modernizare a drumurilor județene. Una dintre lucrările de reabilitare și modernizare a drumurilor județene afectată de acea tăiere a fondurilor este cea de la DJ 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești. Fără banii din 2010, fără aprobarea fondurilor suplimentare solicitate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, prin amendamentele depuse de parlamentarii PSD la legea bugetului de stat și respinse de parlamentarii pedeliști, investiția în drumul spre Nereju a stagnat în ultimii ani și s-a ajuns la situația din noaptea de Înviere, când drumul s-a rupt.
Culmea, tocmai pedeliștii care au susținut tăierile de fonduri pentru această investiție, inventează sume astronomice și demonstrează că trăiesc în altă realitate decât vrâncenii. Modul în care au acționat finanțiștii, fără să se consulte cu administrația județeană, arată că în spatele unei asemenea decizii se află o comandă politică a celor aflați la putere. „Dacă nu comenzile politice ar fi stat la baza acestor decizii, atunci conducerea DGFP Vrancea ar fi avut o altă conduită, s-ar fi consultat cu administrația publică județeană și nu ar fi luat decizii care să ducă la imposibilitatea derulării planurilor prognozate la început de an”, au explicat reprezentanții Consiliului Județean.
Proiectele europene, puse în pericol de incompetența pedelistă
Totodată, guvernanții pedeliști au luat patru milioane de lei, bani care reprezentau prefinanțarea de 30% pentru proiectele europene „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, modernizarea și reabilitarea DJ 204 E Mărășești-Panciu și a DJ 205R Cotești-Poiana Cristei, dar și pentru lucrările de modernizare a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna”.
Conducerea Consiliului Județean a arătat la acea dată că fondurile de la Uniunea Europeană sunt virate în contul de trezorerie al Consiliului Județean, adică exact acel cont în care așa-zișii finanțiști ai fostului premier Boc au văzut că sunt bani. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că în contul de trezorerie se aflau peste 4 milioane de lei, bani virați de Uniunea Europeană pentru prefinanțarea cu 30% a unor proiecte europene și nu erau bani proveniți din fonduri proprii. „Fără să anunțe conducerea Consiliului Județean și fără să ceară explicații, Ministerul de Finanțe a decis să taie aproximativ 11 milioane de lei din sumele alocate județului Vrancea, sume provenite din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și moder-nizare de drumuri. S-au uitat în contul de trezorerie, au văzut că acest cont este alimentat cu o sumă de bani și au hotărât să taie peste 11 mi-lioane de lei fără să se uite și să verifice cine a efectuat acele plăți și în ce scop, deși au această posibilitate. Sau mai exact, făcându-se că nu înțeleg, au tăiat ilegal acești bani”, a afirmat Marian Oprișan.
Åžeful administrației județene a precizat că nu este pentru prima dată cînd guvernarea pedelistă se opune sau boicotează proiectele administrației județene. „Sunt răi, sunt proști și sunt incompetenți. Nu o să meargă nimic în țara asta atâta timp cât ei sunt la putere”, a mai afirmat Marian Oprișan.
„Fărădelegile” finanțiștilor susținute tacit de Emil Boc
Deși au fost trimise adrese prim ministrului de atunci, Emil Boc, ministrului Finanțelor Publice, ministrului Administrației și Internelor, nu s-a primit niciun răspuns favorabil, iar banii au fost pierduți. În documente se arată că MFP a redus 82% din alocația inițiată pentru „Sume defalcate din TVA pentru echilibrare” și 50% din alocația inițială pentru „sume defalcate din TVA pentru drumuri”. „Vă rugăm să reana-lizați situația sumelor alocate județului Vrancea din TVA pentru echilibrare și TVA pentru drumuri, în vederea corelării corespunzătoare a acestor sume cu nevoile strict fundamentate… Motivația că există excedent în execuția bugetului local nu îndreptățea pe nimeni să considere că județul Vrancea poate funcționa din acest excedent, deoarece acesta reprezintă surse externe de finanțare pentru cele șapte proiecte în derulare”, se arată în adresa Consiliului Județean. Numai că, nici până azi, guvernul nu a răspuns la aceste adrese.
Consiliul Județean derulează proiecte de 260 milioane euro
Consiliul Județean are în derulare proiecte finanțate de Uniunea Europeană în valoare de 260 milioane de euro. Cele mai importante proiecte de investiții finanțate cu fonduri europene sunt „Sistemul integrat de management al deșeurilor în județul Vrancea”, „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, „Consolidarea, reabilitarea și dotarea cu echipamente didactice a Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești”, „Reabilitarea, consolidarea și dotarea Åžcolii din Vidra” și proiectul „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de „Vranceaqua”.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că fondurile pentru acest tip de investiții nu sunt alocate de Uniunea Europeană dacă nu există în spate un proiect bine întocmit și care să fi fost declarat eligibil. „Ca să ai bani pentru infrastructură ai nevoie de creație, de proiecte eligibile, să îndeplinești toate condițiile și după care trebuie să urmezi toată procedura de implementare a proiectelor respective. Ai proiecte eligibile, reușești să accesezi fonduri structurale, fondurile din Programul Operațional Regional (POR), fondurile care au fost pentru preaderare, respectiv ISPA, PHARE și SAPARD, nu ai proiecte eligibile, nu primești niciun ban. Nu dă nimeni niciun cadou, la niciun județ și la nicio localitate, dacă nu știi să faci proiecte pentru a accesa aceste fonduri”, a precizat Marian Oprișan.