Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO şi GALERIE FOTO: Consiliul Judeţean reface DJ 205D, Regia Apelor Române inventează avize


 

   O comisie de la Regia Apele Române a mers, ieri, la Nereju, dar nu pentru a găsi soluții și a decide finanțarea lucrărilor de calibrare a albiei râului Zăbala, ci pentru a verifica dacă administrația județeană are autorizație de la Apele Române pentru modernizarea drumului DJ 205D. Comisia a fost condusă de directorul general al Apelor Române, David Csaba, care a refuzat să răspundă reprezentanților administrației județene la întrebarea dacă va aloca bani pentru calibrarea albiei râului Zăbala. În așteptarea banilor de la Guvern, firma de construcții desemnată de Consiliul Județean a început refacerea porțiunii de drum, rupt de râul Zăbala.

   În urma discuțiilor purtate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cu ministrul Mediului și Pădurilor, Attila Korodi, o comisie de la Regia Apele Române a mers, ieri, la Nereju, dar nu pentru a găsi soluții și a decide finanțarea lucrărilor de calibrare a albiei râului Zăbala, ci pentru a verifica dacă administrația județeană are autorizație de la Apele Române pentru modernizarea drumului DJ 205D. Din comisia condusă de directorul general al Apelor Române, David Csaba, au mai făcut parte Emil Vamanu, directorul regionalei Apele Române Siret Bacău și directorul SGA Vrancea, Doina Vraciu, dar și fostul director al Apelor Române, Vasile Pintilie. Deși problema stringentă era găsirea unor soluții de calibrare a albiei râului Zăbala și alocarea de fonduri pentru începerea imediată a lucrărilor, David Csaba a refuzat să răspundă la întrebarea dacă va aloca bani pentru aceste lucrări. „Au venit, au văzut, au cerut să vadă dacă avem avizul de la Apele Române pentru modernizarea acestui drum, au dat interviuri și au plecat fără să vorbească nimic despre finanțarea lucrărilor sau despre demararea lucrărilor de regularizare a albiei râului Zăbala”, a spus Iulian Matache, directorul Direcției de Dezvoltare din Consiliul Județean Vrancea.
   Arhitectul județului, Daniela Olaru spune că pentru modernizarea drumului DJ 205D nu a fost solicitat niciun aviz suplimentar de către reprezentanții Apelor Române atunci când investiția a fost discutată în cadrul Comisiei de acorduri unice. „Pentru lucrările de modernizare a DJ 205 D, administrația județeană are certificate și autorizație de construcție emisă în 2007, care a fost obținută în cadrul Comisiei de acorduri unice, comisie din care a făcut parte și reprezentantul Apelor Române, dar care nu a solicitat aviz. Din comisie făceau parte reprezentanții tuturor instituțiilor și fiecare spunea dacă pentru o lucrare se mai impuneau avize suplimentare sau nu”, a afirmat arhitectul județului.

Acord privind lucrările provizorii

   Directorul general al Direcției Apelor Siret, Emil Vamanu, susține că tema discuției a fost aceea de găsire a unor soluții pentru regularizarea albiei râului Zăbala în punctele critice. „Scopul deplasării comisiei a fost acela de a vedea la fața locului care sunt problemele cu eroziunile produse și dacă au efect social, în sensul că sunt puse în pericol gospodăriile, locuințele și implicit viețile oamenilor. Am fost de acord cu lucrările provizorii care se fac în albia râului și cu soluțiile propuse de directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Iulian Matache. Vom reanaliza proiectul realizat în 2009 prin care se urmărea regularizarea albiei râului Zăbala în punctele critice și vom promova un proiect nou care să cuprindă punctele critice care sunt în prezent. Vom promova o notă de fundamentare prin care vom aproba finanțarea pentru acest proiect. Problema este de bani, dar vom vedea ce soluții vom găsi pentru a finanța această investiție”, a afirmat directorul general al Direcției Apelor Siret, Emil Vamanu. Acesta a susținut că a solicitat avizul dat de Apele Române la lucrările de modernizare a DJ 205D pentru a vedea dacă investiția prevede lucrări de apărări de maluri. „Fiind o investiție care se derula pe malul apei am vrut să știm dacă au fost prinse lucrări de apărări de maluri. Am aflat de la oamenii noștri că aceste lucrări s-au executat”, a mai spus Emil Vamanu.

„Proiectul de regularizare a râului Zăbala a fost sistat politic de către PDL”

   Fostul șef al Apelor Române, inginerul Vasile Pintile, spune că proiectul de regularizare și calibrare a albiei râului Zăbala a fost sistat politic, de către PDL, imediat după ce PSD s-a retras de la guvernare.  „În perioada când mă aflam la conducerea Regiei Naționale Apele Române s-a fundamentat necesitatea realizării lucrărilor de regularizare, consolidări de maluri, lucrări de dirijare a apei și chiar realizarea unor acumulări de apă pe cursul râului Zăbala. A fost întocmită documentația tehnică de către SGA Vrancea și Direcția Apelor Siret Bacău, care a fost aprobată de Administrația Națională Apele Române. Licitația a fost câștigată de o firmă din București, iar valoarea lucrărilor era de 50 de milioane de lei. Firma care a pierdut licitația a trimis o scrisoare la Direcția Apele Române Siret în care spunea că nu se pot realiza lacurile de acumulare din cauza geologiei terenului de amplasament. Chiar dacă ar fi stat lucrurile așa, directorul Vamanu trebuia să promoveze proiectul numai pentru realizarea lucrărilor de regularizare, consolidări de maluri și  lucrări de dirijare a apei, dar nu s-a făcut nimic. Proiectul de regularizare și calibrare a albiei râului Zăbala a fost sistat politic, de către PDL, imediat după ce PSD s-a retras de la guvernare„, a afirmat Vasile Pintilie.

A început reconstrucția drumului județean

   Compania Vega Galați a început lucrările de reconstruire a porțiunii din drumul județean care a fost distrus de râul Zăbala. A fost deviat cursul râului în mijlocul albiei și au fost construite diguri de protecție. Utilajele companiei gălățene au ridicat diguri de protecție atât pe noul curs al apei cât și pentru a proteja amplasamentul drumului unde se vor face lucrări în zilele următoare. Cele 2 excavatoare, 2 buldozere, 2 cilindri compactori au început refacerea terasamentului drumului, care va avea o înălțime de patru metri. Practic, utilajele vor reconstrui în întregime aproape o sută de metri din drumul județean 205D. ,,Vom umple gaura de 70 de metri, vom stabiliza balastul și vom turna un strat de egalizare în așa fel încât drumul să devină, din nou, practicabil. Sunt utilaje profesionale ale companiei Vega 93, o companie serioasă cu care vom rezolva problema. Important este că cetățenii celor două localități sunt în siguranță și nu au nici un fel de problemă, cu excepția faptului că nu pot circula cu mașinile pe acest drum. Până la sfârșitul săptămânii această problemă va fi rezolvată, dar, din nefericire, vorbim de o rezolvare temporară. Dacă nu vor fi executate lucrările de regularizare și calibrare a albiei râului Zăbala, investiția pe care administrația județeană o face pe drumul județean 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăcești va însemna bani aruncați pe fereastră”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?