Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Spectacole de excepţie, organizate de elevii cu deficienţe


   Elevi de la Colegiul Economic Buzău au vizitat, zilele trecute, Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă (CSEI) „Elena Doamna” din Focșani, vizita fiind o nouă acțiune în cadrul proiectului „Ne unește adolescența”, ce a debutat în luna februarie a.c.. Cu acest prilej, elevii au susținut două momente artistice de excepție, respectiv dansul ritmic al unui grup de preșcolari cu întârziere mintală ușoară și piesa „Vizită”, jucată de patru elevi cu deficiențe psihosenzoriale auditive. 
   La rândul lor, oaspeții au comunicat informații despre județul Buzău printr-o prezentare power point, rea-lizată în special din imagini cu cele mai importante obiective turistice. Oaspeții buzoieni au vizitat unitatea de învățământ, laboratoarele și sălile de clasă aferente diferitelor specializări și au învățat unele semne uzuale. „A fost extraordinar. Toți copiii sunt uimitori prin faptul că au încercat din răsputeri să manifeste o atmosferă cât mai plăcută. Au încercat să ne arate că într-adevăr au bunăvoința să pătrundă în sufletele oamenilor prezenți. M-au impresionat foarte mult. La primul dans emoțiile erau atât de mari încât am încercat să mă pun în locul lor, până în momentul în care mi-au dat lacrimile, simțind că nu este atât de ușor să fii în locul lor”, povestește Antonia, una dintre elevele de la Colegiul Economic Buzău.
   „Ne face mare plăcere să jucăm teatru, pantomimă sau să dansăm. Este foarte multă muncă dar încurajările venite din partea publicului ne dau curajul să mergem mai departe. Întâlnirea cu elevii de la Economic este foarte plăcută și așteptăm să desfășurăm în curând activități comune”, a precizat Elena, elevă în cadrul CSEI „Elena Doamna”.

„Comunicarea nu are bariere”

    Elevii Colegiului Economic Buzău au adresat întrebări referitoare la cultura surzilor profesorului Lonia Popescu, interpret autorizat în limbajul mimico-gestual, de la CSE „Elena Doamna”. Același cadru didactic a fost ghidul grupului, alături de profesorii Irina Costianu și Elena Voicu de la Colegiul Economic Buzău.
   Vizitarea Muzeului Istoric și a expoziției realizate, în Holul Teatrului Municipal „Mr. Gh. Pastia”, de elevii cu deficiențe, au fost principalele obiective care au stârnit interesul tinerilor. „În primul rând m-au impresionat talentul co-piilor, creativitatea și răbdarea pe care o au în toate acti-vitățile realizate. Orașul mi s-a părut curat și liniștit, m-au încântat și obiectivele vizitate, iar școala mi s-a părut foarte curată și ordonată. Comunicarea nu are bariere atunci când există dorința de a fi alături de aproapele tău”, a fost de părere Alina, elevă la Colegiul Economic Buzău. Realizarea proiectului „Ne unește adolescența” a venit ca un răspuns la nevoia de incluziune a tinerilor cu deficiențe de auz și comunicare verbală, adesea marginalizați din cauza dizabi-lității pe care o au. Pe de altă parte, elevii liceului de masă implicați în activitate s-au arătat dornici să-i cunoască pe tinerii lipsiți de darul vorbirii, care au aceeași vârstă cu ei, aceleași preocupări și aspirații. „Premisa a fost următoarea: cunoașterea înseamnă înțelegere, înțelegerea înseamnă toleranță, iar toleranța înseamnă acceptare”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?