Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Pedeliştii cer avizul după ce au tăiat pădurea


   Tăierile ilegale de arbori de la Tulnici au intrat în atenția comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, care au verificat abuzurile politice comise de unii funcționari vrânceni în perioada alegerilor pentru primăria comunei, derulate în mai 2011. O echipă de comisari veniți de la București a dispus sancțiuni pentru mai multe firme care se ocupă cu exploatarea masei lemnoase în pădurile de la Tulnici. Printre ele se numără și firma pedelistului Negru, care nu avea aviz de la Parcul Natural Putna pentru tăierea arborilor. Culmea, pedelistul a cerut avizul abia după ce a pus copacii la pământ.
   Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus patru măsuri care trebuie să fie implementate de conducerea Parcului Natural Putna în perioada următoare. Prima dintre ele se referă la obligativitatea ocoalelor silvice din zonă de a cere prezența specialiștilor de la Parc la primirea partizilor după exploatare. Practic, specialiștii Parcului Natural vor verifica dacă firmele au tăiat conform legii și dacă au respectat cantitatea de lemn prevăzută în documente. O altă măsură dispusă de comisari este de a fi notificate toate firmele care au exploatări de masă lemnoasă pe raza Parcului astfel încât acestea să ceară avizul înainte de demararea lucrărilor de exploatare. Nu în ultimul rând, comisarii Gărzii Naționale de Mediu au dispus identificarea tuturor depozitelor intermediare care nu sunt legal constituite pe raza Parcului. Este vorba de acele spații unde societățile depozitau lemnul înainte de a-l scoate la drum și a-l încărca în camioane.
   Reamintim că, în 2011, un control al Gărzii de Mediu din Vrancea a fost direcționat împotriva adversarilor politici ai camarilei pedeliste. Pentru a justifica sancțiunile s-au făcut măsurători ochiometrice la suprafața depozitelor de lemn, fără să-i vadă pe lotrii pedeliști care depozitau lemnul ilegal.
   Parcul Natural Putna – Vrancea a fost înființat din dorința de a se conserva, în coexistență cu populația locală, speciile de floră și faună sălbatică, habitatele naturale și peisajul caracteristic. Parcul are o suprafață de 38.204 hectare și a fost înființat în 2004. A fost declarat ca Sit de Importanță Comunitară în 2007. Printre categoriile de arii protejate din parc se numără Groapa cu Pini, Strâmtura – Coza, Muntele Goru, Cascada Putnei, Tișița, Pădurea Lepșa-Zboina. Parcul Natural Putna este un element cheie pentru protecția și conservarea populației viabile de lup, urs și râs din cadrul Rețelei ecologice locale de protecție a carnivorelor mari din Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?