Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Gelozia, pedepsită de lege


Interzicerea activității profesionale, neglijarea, gelozia, privarea accesului la informație, izolarea unuia dintre soți de prieteni ori de familie, adresarea cu limbaj jignitor, provocarea de stări de tensiune, etc., alături de actele de violență fizică (printre care și mușcăturile „în orice formă și de orice intensitate”), toate sunt incluse de lege în diferite tipuri de violență care sunt pedepsite drastic. Noua lege a violenței în familie obligă autoritățile „să se deplaseze de îndată la fața locului”, indiferent de modul cum au fost sesizate. În Vrancea, anul trecut, poliția a primit 943 sesizări de violență intrafamilială. Totodată, 176 copii au ajuns în atenția Protecției Copilului ca urmare a abuzurilor fizice și neglijării. La Centrul Maternal au cerut  adăpost, în 2011, cinci mame cu zece copii, iar în primele două luni ale acestui an, încă două mame cu doi copii, care au fost victime ale violenței domestice.

Noua lege privind prevenirea și combaterea violenței în familie, promulgată după ce un angajat al Ministerului Administrației și Internelor și-a împușcat soția, dar și pe casiera unui coafor, definește mult mai clar actele de violență și obligă autoritățile „să se deplaseze de îndată la fața locului”, indiferent de modul în care au fost sesizate. Totodată, implementează ordinul de restricție, care presupune „păstrarea distanței minime de 200 de metri față de partea vătămată, de domiciliul și locul de muncă al acesteia, inter-zicerea oricărui contact telefonic sau prin corespondență”. Mai mult, va fi implementat și ordinul de protecție în situația în care viața unuia dintre soți e pusă în pericol. Astfel, agresorul, chiar dacă este unicul proprietar al imobilului, va putea fi evacuat din locuința comună, dar numai temporar. 
Modificările aduse de noua lege sunt binevenite însă rămâne de văzut dacă victimele violenței domestice vor și dori să beneficieze de aceste prevederi, fiind bine știut că de regulă, după o perioadă petrecută prin spital sau prin adăposturi, ele se întorc lângă agresor. Anul trecut, cinci mame cu cei zece copii ai lor au ajuns, în dispe-rare de cauză, la Centrul Maternal după ce au fost bătute și izgonite de soți. Anul acesta, în primele două luni încă două mame cu tot atâția copii au cerut ajutor și găzduire în acest centru. „Aceste mame sunt fie alungate din case, fie își iau ele copiii și reușesc să fugă, după mai multe episoade de violență. De regulă, pe soții abuzivi nu-i mai interesează de soarta lor, iar după o perioadă, ele decid să se întoarcă la ei, spunând că nu au unde să se ducă. Sunt dependente financiar și material de soți, au copii pe care nu pot să-i întrețină singure pentru că nu au serviciu, nu sunt sprijinite de familii. De asemenea, au carențe educaționale, nivel cultural scăzut și nu înțeleg că copiii lor, care cresc în mediul acesta au violența ca model de trai pe viitor”, a declarat Violeta Pavelescu, șefa Centrului Maternal din cadrul DGASPC Vrancea.
Potrivit celor spuse de șeful Serviciului de Ordine Publică, comisarul șef Vasile Marin, anul trecut, în Vrancea au fost sesizate 943 de conflicte intrafamiliale, față de 1.175 în anul 2010. El consi-deră că aprobarea noii legi va da, cetățenilor, un sentiment de siguranță. „Pe linie de violență domestică, atribuțiile erau strict limitate de către dispozițiile legale în materie, în marea majoritate a sesizărilor primite se făcea referire la plângerea prealabilă. Persoanele vătămate depuneau plângere prealabilă după momentul comiterii faptei însă, în timpul urmăririi penale aceasta nu era susținută, iar de cele mai multe ori plângerile erau retrase, ceea ce nu permitea să se ajungă la o soluție definitivă. În multe situații, persoanele vătămate pără-sesc domiciliul conjugal ceea ce, în opinia noastră, nu este normal pentru că în legislația altor țări, spre exemplu Olanda, prin lege este prevăzut faptul că agresorul este îndepărtat din locuința comună și nu persoana agresată. Consider că aprobarea noii legi va crea, în opinia cetățenilor, un sentiment de siguranță – protecție legislativă și vor putea să-și susțină reclamația, astfel încât organele statului, respectiv poliție, parchet și instanțele, să poată propune și dispune măsurile coercitive necesare”, a afirmat comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică.

Mușcăturile între soți, violență fizică

Noua lege de combatere a violenței în familie introduce noi definițiii pentru diversele forme de violență. Astfel, actele de „lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare” constituie violență fizică. Totodată, când soțul agresiv lovește un animal sau distruge un obiect cu scopul de a intimida partenerul, el poate fi acuzat de violență demonstrativă. „Adresarea cu limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare” reprezintă violență verbală, în timp ce „impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune sau de suferință” constituie violență psihică.

Refuzul de a întreține familia: act de violență

Legea precizează clar și ce înseamnă violența sexuală care poate fi pedepsită, și anume „impunerea de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea unor relații sexuale forțate și violul conjugal”. Gelozia este inclusă la categoria violență socială, ca și privarea accesului la informații, interzicerea de a părăsi domiciliul sau izolarea unuia dintre soți de prieteni și familie. Legea definește și faptele și acțiunile ce constituie violență spiri-tuală, adică „interzicerea, limitarea, ridiculizarea, penalizarea aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare”.
Foarte important de știut este că sunt considerate acte de violență și neglijarea, interzicerea dreptului de a dispune de bunurile comune, refuzul unuia dintre soți de a întreține familia sau lipsirea mijloacelor de existență primară (accesul la hrană, medicamente, la un loc de muncă a unuia dintre soți). Impunerea efectuării unor munci grele și nocive, în detrimentul sănătății, este, de asemenea, interzisă de lege.

Încălcarea ordinului de restricție înseamnă pușcărie!

Ordinul de restricție implementat de noua lege reprezintă o măsură de siguranță specială, prin care instanța de judecată poate impune agresorului inter-zicerea oricărui contact telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima precum și „păstrarea distanței de 200 de metri față de persoana vătămată, de domiciliul și de locul de muncă al acesteia”. Totodată, acesta poate fi obligat să urmeze un program de consiliere psihologică și de reintegrare socială, inclusiv prin centrele de asistență a agresorilor familiali.
Măsura ordinului de restricție va putea fi luată la cererea victimei sau din oficiu, de către instanța de judecată, dacă există date sau indicii că agresorul poate săvârși o altă infracțiune îndreptată împotriva membrilor familiei și dacă rămânarea acestuia lângă victimă și ceilalți membri ai fa-miliei prezintă un pericol social. Instituirea ordinului de restricție poate fi dispusă de către instanță chiar dacă agresorul este titular al dreptului de proprietate. Ordinul de restricție este valabil pentru maxim doi ani iar dacă este încălcat, soțul abuziv poate fi arestat.

Victimele pot cere Ordin de protecție

Legea introduce, totodată, o nouă secțiune care vizează protecția victimelor violenței în familie prin mijloace civile. Astfel, victima va avea dreptul să se adreseze instanței judecătorești pentru a obține un ordin de protecție cu caracter provizoriu. Instanța va putea să decidă evacuarea agresorului și luarea unor măsuri temporare cu privire la încre-dințarea copiilor minori, la obligația de întreținere și la prestațiile sociale. Mai mult, prin ordin judecătoresc, soțului abuziv i se poate interzice să se apropie de victimă, de rudele acesteia sau de          prietenii pe care îi frecventează. În cazul în care soțul violent are permis de port-armă, acesta va fi suspendat automat iar armele vor fi confiscate.
Victima va beneficia de asistență juridică gratuită, va fi scutită de plata taxei de timbru iar solicitarea va fi judecată în regim de urgență. Instanța va fi obligată să se pronunțe în cel mult trei zile de la primirea cererii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?