Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Gorila şi omul au mai multe în comun decât se credea


   Gorila este mult mai apropiată de oameni și cimpanzei decât credeau până acum oamenii de știință, după cum arată descifrarea genomului său. Acest lucru va permite o mai bună înțelegere a evoluției primatelor în ultimii zece milioane de ani.
   Oameni, cimpanzei și urangutani – numai gorilele lipseau pentru ca biologii să poată compara genomurile celor patru maimuțe contemporane, supraviețuitoare rare ale marii familii a hominidelor. De acum se poate, datorită studiului realizat de o echipă internațională de câteva zeci de cercetători, care-și publică rezultatele în revista britanică Nature. ‘Mulțumită ADN-ului unei gorile femelă, Kamilah, am adunat o secvență genetică a gorilei, pe care am comparat-o cu genomurile altor maimuțe mari’, luând în considerare circa 11.000 de gene, arată șefa studiului, Aylwyn Scally, de la Wellcome Trust Sanger Institute (Marea Britanie).
   Biologii consideră în mod tradițional că, în arborele de evoluție al primatelor, cimpanzeii și oamenii au un strămoș comun, mai recent decât cel care-l leagă pe fiecare dintre ei de gorilă. Prin urmare, pentru orice secvență genetică umană, cea mai apropiată ar trebui să fie la ‘vărul’ cimpanzeu. Potrivit analizelor efectuate de Scally și colegii săi, acest lucru se verifică, dar numai în proporție de 70%. În realitate, 15% din genomul uman este mai apropiat de cel al gorilei decât de al cimpanzeului. La rândul său, 15% din genomul cimpanzeului este mai apropiat de cel al gorilei decât de al omului, arată studiul. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?