Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Colecţia de instrumente de tortură ale unui călău, scoasă la licitaţie


   Mici ghilotine, dispozitive de rupt mâinile, funii de execuție, sentințe de condamnare la moarte – obiecte destinate să pedepsească și să-i facă pe oameni să sufere, folosite timp de trei secole, vor fi scoase la licitație pe 3 aprilie, la Paris. Sunt 350 de obiecte sinistre adunate de unul din ultimii călăi francezi, Fernand Meyssonnier.
   Fost călău în Algeria franceză, mort în 2008 la vârsta de 77 de ani, după o pensie liniștită, Fernand Meyssonnier, care a efectuat circa 200 de execuții judiciare, a început foarte devreme să alcătuiască o colecție despre mijloacele de tortură de-a lungul secolelor. Timp de zece ani, el și-a prezentat mica colecție de orori la Muzeul istoric al Justiției și Torturii pe care l-a creat la Fontaine-de-Vaucluse și care nu mai există astăzi. Familia lui a încredințat vânzarea ei casei de licitații Cornette de Saint Cyr. ‘Toate aceste obiecte, mărturii ale violenței și torturilor de altădată, sunt acum adevărate curiozități și simboluri ale evoluției legilor penale. Colecția este foarte rară chiar prin tema ei. Fernand Meyssonnier a mers în toată Europa să caute orice era legat de tortură și sentințe în toate epocile, de la Inchiziție încoace’, a spus Bertand Cornette de Saint Cyr.
   Deși valoarea colecției este greu de estimat (ar putea fi vândută cu 200.000 de euro), interesul celor care vor licita ar putea fi mare pentru că ‘personalitatea colecționarului conferă o latură stranie și o forță interioară acestei colecții unice’. Comandată de Fernand Meyssonnier, o replică exactă a ghilotinei ‘model administrativ 1897’, înaltă de 4 m, este estimată între 6.000 și 8.000 de euro. La licitație se vor mai prezenta alte două obiecte sinistre: o ‘baie’ (potrivit nomenclaturii oficiale), în care cădeau capetele tăiate și o ladă de răchită în care se puneau corpurile decapitate, cu o capacitate de patru oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?