Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Medicii de familie, nemulţumiţi de SIUI


   Medicii de familie sunt nemulțumiți de numeroasele probleme pe care le creează, în ultima perioadă, Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, ne-a semnalat faptul că introducerea în sistem a serviciului medical de urgență efectuat unui pacient care nu este înscris pe lista sa, ci pe cea a unui alt medic de familie, sau nu este înscris deloc, nu este acceptată. „Privind consultațiile de urgență efectuate pacienților externi, am făcut un test în SIUI pe un pacient extern căruia i-am efectuat un serviciu de urgență. După ce am reușit să introduc serviciul respectiv, am întâmpinat următorul mesaj SIUI : «efectuarea serviciului este permisă doar pentru pacienții înscriși pe listă. La data efectuării, pacientul selectat nu este înscris pe listele medicului selectat», de unde ne dăm seama că «urgențele» nu se pot efectua unui pacient extern. Iată că SIUI interzice acordarea de servicii de urgență pacienților neînscriși pe lista proprie, indiferent dacă sunt sau nu asigurați, sau impune efectuarea gratis a acestor servicii! CNAS susține că «contractează și plătește servicii medicale». Prin Contractul Cadru, orice cabinet este obligat să nu refuze acordarea asistenței medicale de urgență”, spune medicul Hanță.
   Doctorul susține că deși este obligat să acorde asistență medicală de urgență oricărui pacient, indiferent dacă acesta este sau nu înscris pe listele sale, acest serviciu nu îi este decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Practic, medicii de fa-milie trebuie să facă muncă gratis. „Altfel spus, asistența medicală în caz de urgență este obligatorie, gratuită și asigurată  pentru orice cetățean, asigurat sau nu. Gratuită pentru beneficiar, adică bolnav, dar nu este vorba de o prestație pentru care furnizorul să nu fie plătit, adică efectuată gratis !Aceasta nu este punctată și implicit nu este plătită doar cabinetelor medicilor de familie, pentru că așa a hotărât abuziv Casa Națională, prin filtrele cerute și introduse de către SIUI, indife-rent dacă pacientul este asigurat sau nu! Această măsură abuzivă este în contradicție cu prevede-rile din Contractul cadru pe 2012, unde se specifică «NOTA 5: Pentru persoanele beneficiare de pachet minimal înscrise pe lista altui medic de familie aflat în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, se raportează o singură consultație per persoană pentru fiecare situație de urgență constatată pentru care s-a acordat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medical, cu încadrarea în prevederile de la art. 1 alin. (3) lit. b din Anexa 2». Asistența medicală de urgență este legal gratuită pentru pacient doar la UPU, unde absolut întreaga activitate este finanțată de la buget, precum și la Salvare sau SMURD, unde este plătită orice deplasare, intervenție!Tot legal gratuită ar fi și în centrele de permanență, dar, din păcate, în județul nostru nu funcționează niciun asemenea centru”, a adăugat medicul Hanță. 
   Medicii sunt nemulțumiți că în cazul în care un pacient are nevoie de asistență  medicală de urgență, trebuie să se adreseze doar medicului de familie la care este înscris sau serviciilor de urgență. Altor medici de familie care ar acorda asistență medicală de urgență nu le vor fi recunoscute aceste servicii de către SIUI, prin urmare nu vor fi plătiți. „În concluzie, un pacient aflat într-o situație de urgență medicală ar trebui să se adreseze doar la ca-binetul medicului de familie la care este înscris, dacă are program cabinetul în acel moment, sau serviciilor specializate de urgență plătite de la buget, UPU,  Salvare, SMURD sau centrelor de permanență”, a conchis medicul Hanță.
   Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea nu au oferit niciun punct de vedere cu privire la cele reclamate. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care acest sistem a costat Statul Român 220 milioane de euro…

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?