Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Oprişan cere moţiune simplă pentru protecţia podgorenilor


   Juriști din Ministerul Finanțelor care nu au dat în viața lor cu o sapă și nu au tăiat o coardă în vie îi obligă pe viticultori să plătească aproape un miliard de lei vechi pentru a-și menține autorizațiile de funcționare a antrepozitelor fiscale în care sunt produse vinurile Vrancei. Suma este exorbitantă și nu ține cont de situația dificilă în care se află podgoriile vrâncene, calamitate de o iarnă în care temperaturile au coborât la minus 25 grade Celsius. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat parlamentarilor din toate zonele viticole ale României să introducă o moțiune simplă în Parlament pentru a fi abrogate aceste prevederi din HG 50 din 2012. „Nu pot permite Guvernului PDL să distrugă ceea ce  podgorenii din Vrancea construiesc cu greu an de an”, precizează șeful administrației județene.

   Introducerea unei moțiuni simple în Parlament la adresa Ministerului Finanțelor Publice este singura măsură care îi poate salva de la faliment pe podgorenii din România afectați de noile prevederi aberante ale HG 50 din 2012. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat parlamentarilor din toate zonele viticole ale României să semneze această moțiune pentru a modifica actul normativ emis de Guvernul PDL. Åžeful administrației județene a afirmat că adoptarea acestei hotărâri de către guvernanți este „un act criminal la adresa viticulturii din România și, în special, la adresa celei din Vrancea”.
   Oprișan a atras atenția că, în urma aplicării acestei HG, va scădea cu circa 50% numărul de antrepozite fiscale din județ, adică al producătorilor autorizați de vinuri. Cei mai afectați vor fi micii producători, cei care nu își pot permite să plătească, peste noapte, cel puțin cinci sute de milioane de lei vechi pentru majorarea capitalului social și depunerea unei garanții la Trezorerie. Ulterior, vor fi loviți micii producători de struguri, viticultorii care nu vor mai avea cui să vândă recolta la toamnă sau la cine să își depoziteze vinul. De menționat că în Vrancea funcționează, la acest moment, 118 antrepozite fiscale, comparativ cu 236 antrepozite la 1 ianuarie 2004. „Specialiștii cu care m-am consultat sunt de părere că această hotărâre a fost adoptată de Guvernul PDL doar cu scopul de a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat prin orice fel de mijloace. Cei din Guvernul PDL nu s-au gândit că aceste prevederi vor duce la falimente în lanț în viticultură și nu au luat în calcul nici faptul că vinul este un produs cu acciză 0. Toate aceste chestiuni elementare au fost ignorate complet de Guvernul PDL care arată, încă o dată, că nu-i pasă de nimeni și de nimic, atunci când hotărăște să mărească taxele și impozitele. Ca reprezentant al cetățenilor județului Vrancea vreau să transmit Guvernului PDL că mie îmi pasă ce se întâmplă cu cei aproximativ 100.000 de viti-cultori care trăiesc din vița de vie și care sunt blocați de Guvernul PDL să își vândă vinurile”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Guvernul trebuie să îi sprijine pe podgoreni, nu să le închidă cramele

   Decizia introducerii noilor biruri pe spatele podgorenilor a fost luată de juriști din cadrul Ministerului Finanțelor Publice care nu văd mai departe de aritmetica bugetară. Birocrații de la București nu vor să vadă că 2012 este un an greu pentru viticultori din cauza gerului care a compromis podgoriile vrâncene și introduc taxe noi tot pe umerii producătorilor „cei pe care ar trebui să-i sprijinim și nu să îi determinăm să-și închidă afacerile”. Președintele Consiliului Județean a arătat că aceste biruri sunt impuse podgorenilor după ce, în ultimii ani, administrația județeană s-a implicat activ în susținerea vinurilor vrâncene și promovării acestora pe piețele externe. La ultimele ediții ale Festivalului Internațional al Viei și Vinului Bachus au venit zeci de oameni de afa-ceri din străinătate pentru a cunoaște vinurile produse în podgoriile județului. „În 2011 am avut ocazia să văd că logo-ul unui vin celebru din Vrancea era prezent pe cartea de vizită a unui producător din Coreea de Sud. Tot la finele anului trecut, investitori din China au venit să deguste vinurile vechi din Vrancea și au început deja să comercializeze vinurile vrâncene în China.Toate aceste lucruri au fost posibile și datorită implicării administrației județene în susținerea vinurilor locale și a promovării acestora. Din acest punct de vedere nu pot permite Guvernului PDL să distrugă ceea ce podgorenii din Vrancea construiesc cu greu an de an, iar parlamentarii, ca reprezentanți ai acestor podgoreni în Parlamentul României, trebuie să adere la această propunere menită să salveze de la colaps viticultura din România”, a încheiat Marian Oprișan.

Statul vrea garanții de mii de euro

   Conform Hotărârii de Guvern 50/2012, deținătorii de antrepozite fiscale sunt obligați să majoreze capitalul social subscris al so-cietății la 25.000 lei și să depună o garanție care să acopere riscul neplății accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe în valoare de 5.000 euro. Valoarea capitalului și a garanției crește pentru antrepozitele care au o capacitate de producție mai mare de 50 de vagoane și nu ține cont de cantitatea efectivă de vinuri produsă. Pentru cei care au o capacitate mai mare de 5.000 hectolitri, garanția și majorarea capitalului social ajung la circa 25 mii euro. O sumă imensă pentru un producător de vin. Culmea, aceste sume sunt solicitate deși vinul este un produs cu acciza 0 și, efectiv, nu se pune problema unei evaziuni fiscale decât la fel ca în cazul unui producător de pantofi. Sumele trebuie achitate până la 29 februarie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?