Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Încălzirea Arcticii aduce frig şi zăpadă în Europa


   Reducerea gheții în Oceanul Arctic datorată încălzirii ar putea explica iernile pline de zăpadă și foarte reci din ultimii ani în unele părți ale emisferei nordice, afirmă cercetători americani într-o lucrare. Întrucât suprafața banchizei s-a redus la un nivel record în 2007, căderi de zăpadă mult mai abundente decât normale s-au observat în multe regiuni din America de Nord, ale continentului european și Chinei, subliniază ei.
   În timpul iernilor 2009-2010 și 2010-2011, emisfera nordică a înregistrat a doua și a treia acumulare puternică de zăpadă din istorie. Datele colectate din 1979, când au început observațiile prin satelit, până în 2010, arată o diminuare de un milion de km a suprafeței de gheață a Oceanului Arctic sau 29,4% din suprafața sa și echivalentul de două ori al Franței, precizează oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Georgia (sud-estul SUA).
   Această reducere a gheții arctice a corespuns unei acoperiri de zăpadă hibernale mult mai ridicate decât în mod normal în nord-estul Statelor Unite, nord-vestul și centrul Europei, precum și în nordul Chinei, adaugă ei. „Studiul nostru demonstrează că diminuarea gheții Oceanului Arctic este legată de schimbările în circulația atmosferică a emisferei de nord în timpul iernii”, afirmă Judith Curry, președinte al Åžcolii de Åžtiințe Atmosferice și ale Pământului la Institutul de Tehnologie din Georgia și principal autor al acestui document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?