Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

PSD solicită demiterea prefecţilor din judeţele afectate grav de ninsori


   Senatorul PSD Dan Åžova i-a solicitat, vineri, premierului Mihai Răzvan Ungureanu demiterea prefecților din șapte județe, cel mai afectate de ninsori și viscol. Åžova i-a cerut prim-ministrului demiterea prefecților din Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomița, Galați, Brăila și Constanța. Motivele invocate de senatorul PSD au fost neîndeplinirea atribuțiilor în operațiunile de deszăpezire și împiedicarea președinților de consilii județene în a-și îndeplini atribuțiile.

   Senatorul PSD Dan Åžova a acuzat Guvernul, într-o conferință de presă, că a alocat, prin HG 85, o sumă mult prea mică pentru deszăpezire în comparație cu solicitările autorităților din județele afectate, iar fondurile au fost alocate pe criterii politice. De asemenea, senatorul PSD a solicitat Guvernului să facă publice cauzele pentru care a refuzat declanșarea stării de alertă în județele respective și să analizeze contractele încheiate la nivel național de CNADNR pentru deszăpezire. Åžova i-a mai cerut premierului să spună dacă au fost declanșate procedurile de accesare a Fondului european de solidaritate, prin care, potrivit calculelor PSD, România ar putea beneficia de 75 milioane euro.
   Cel care i-a solicitat, în data de 16 februarie, premierului Mihai Răzvan Ungureanu să facă „demersurile necesare pentru ca România să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene”, a fost vicepreședintele PSD și totodată, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
Solicitarea lui Marian Oprișan a fost făcută în numele locuitorilor județului  Vrancea, dar și al tuturor românilor afectați de ninsoare și viscol și are ca obiectiv revenirea la starea de normalitate a comunităților afectate de ninsorile și viscolul care au afectat Regiunea de sud-est a României timp de 12 zile. „În numele locuitorilor județului  Vrancea, dar și al tuturor românilor afectați de ninsoare și viscol, vă solicit să faceți demersurile necesare pentru ca România să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene. Vă solicit acest lucru deoarece Regiunea Sud-Est a României a fost afectată de ninsori catastrofale timp de 12 zile, iar restabilirea stării de normalitate implică o serie de cheltuieli publice care exced bugetul Consiliilor Județene sau bugetele autorităților locale din regiune”, a susținut în memoriu, Marian Oprișan.
   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a cerut, într-un memoriu, președintelui Comisiei Europene, José Manuel Durăo Barroso, solidaritate cu cetățenii români afectați de căderile istorice de zăpadă și de viscolul din perioada 3-14 februa-rie 2012. „Cer sprijinul dumneavoastră deoarece îmi este imposibil să intru în legătură telefonică cu domnul Prim Ministru Mihai Răzvan Ungureanu și cu ministrul Administrației și Internelor din România, inclusiv prin telefon operativ”, arată Oprișan.

Guvernul a alocat doar 2,36 milioane lei pentru deszăpezire

   Guvernul a hotărât marți, alocarea a numai 2,36 milioane lei pentru cheltuielile cu deszăpezirea județului Vrancea, grav afectat de ninsorile abundente și viscolul puternic din ultimele săptămâni. Suma este foarte mică, în comparație cu nevoile reale ale loca-lităților vrâncene.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a arătat, într-un comunicat de presă, că situația este inacceptabilă. „În luna februarie, județul Vrancea a trecut în decurs de numai 10 zile prin 2 coduri portocalii de ninsoare și viscol, unul în data de 3 februarie, iar altul în ziua de 12 februarie. Având în vedere imposibilitatea autorităților locale de a salva oamenii din zăpadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, în ședințele din 9 și 14 februarie 2012 a aprobat inițierea a două proiecte de hotărâri de Guvern. Prin acestea, județului Vrancea urmau să-i fie alocate toate sumele necesare înlăturării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase de ninsori abundente și viscol ce s-au manifestat în luna februarie. Din păcate, în ședința de Guvern din 21 februarie 2012, județului Vrancea    i-a fost alocată doar suma de 2,36 milioane lei din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului din bugetul pe anul 2012. Față de această situație inaccep-tabilă, solicit Guvernului României să aprobe și sumele solicitate prin cel de-al doilea proiect de hotărâre de Guvern, în valoare de 12.800 mii lei pentru cele 2 municipii, 3 orașe și 68 de comune. Fac precizarea că aceste sume sunt absolut necesare autorităților administrației publice locale, care trebuie să plătească serviciile pentru îndepărtarea zăpezilor istorice de    5-6 metri de pe drumurile municipiilor, orașelor și comunelor”, se arată în comunicatul de presă semnat de Marian Oprișan.
    Suma alocată de Guvern este mai mică și decât cea prevăzută în primul proiect inițiat de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care prevedea alocarea a 3,46 mi-lioane lei, „pentru ridicarea și transportul cantităților excepționale (imense) de zăpadă căzute în perioada 03.02.2012, ora 10:00 – 08.02.2012, ora 10:00 pe teritoriul loca-lităților din județul Vrancea”.
   Pentru că nu a existat nicio reacție din partea Guvernului la nevoile vrâncenilor, pe data de 14 februarie 2012, Consiliul Județean a suplimentat, cu 1,1 milioane lei, fondurile pentru acțiunile de deszăpezire. Fondurile suplimentare au fost obținute prin tăierea sumelor alocate pentru Festivalul Bachus 2012 și Revelion 2012-2013. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a explicat că banii sunt necesari pentru acțiunile de deszăpezire din județ, unde lucrau 145 de utilaje, din care 44 pe drumurile județene, iar 101 pe străzile din Focșani și drumurile comunale.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?