Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Elevii vor învăţa să devină „meseriaşi“


   Toți elevii trebuie să învețe o meserie, iar pentru acest lucru, Ministerul Educației este dispus să plătească burse lunare, în cuantum de 200 de lei fiecare. Clasele profesionale vor lua ființă din toamnă, iar cei mai buni învățăcei vor avea șansa să ocupe locuri de muncă, în baza specializării pe care o vor avea. Înscrierile pentru clasele profesionale încep în luna mai.

   Elevii care vor să învețe o meserie încă de pe băncile școlilor, pot  urma, din toamnă, cursuri în învățământul profesional, în cadrul programului „Alege-ți drumul”.
La nivelul județului Vrancea, aproximativ 18 clase profesionale ar urma să ia ființă din toamnă, în toate liceele cu profil tehnologic. Programul oferă elevilor o pregătire profesională cu durata de 2 ani, pentru dobândirea unei calificări. Potrivit metodologiei, pregătirea prin învățământul profesional este parte integrantă a profilului tehnologic, fiind organizat după absolvirea clasei a IX-a.
   Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii au posibilitatea să parcurgă pe lângă disciplinele pentru învățământul obligatoriu, și modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. Programul oferă pregătire practică pentru un acces mai rapid la un loc de muncă, în contextul în care, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil pentru absolvenții de liceu.
   Unul din marele avantaje ale acestui program este acela că elevii vor beneficia de susținere financiară, respectiv o bursă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. Pe parcursul vacanțelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată.
   Astfel, acolo unde condițiile vor permite, angajatorii vor continua să îi susțină pe cei mai buni dintre elevi. Mai mult, după finalizarea acestui program, elevii pot lucra și în același timp, își pot continua studiile liceale. „În urma unei estimări, la nivelul județului Vrancea se vor înființa 15-18 clase cu învățământ profesional. Deocamdată se are în vedere diseminarea informației, pentru ca toți elevii care doresc să se poată înscrie. Din punctul meu de vedere, cred că va avea succes acest program, deoarece copiii sunt încurajați și vor primi 200 lei lunar și un loc de muncă pe perioada vacanței. Diferă de vechile SAM-uri, pentru că pot munci și în același timp pot să finalizeze și cursurile liceale”, a declarat Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea.

Trei luni până la începerea înscrierilor

   Înscrierile în cadrul programului „Alege-ți drumul” vor avea loc în  perioada 7-31 mai, cu alegerea claselor profesionale pentru care există ofertă. Etapa a II-a a înscrierilor va fi în perioada 11-25 iunie. În această etapă, elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei I. De asemenea, este posibil ca în această etapă elevii să își poată revizui opțiunea pentru calificarea și/sau pentru școala pentru care au optat.
În ultima etapă, programată în perioada 27-31 august, elevii pot opta numai pentru calificările profesionale și numai la școlile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a.
Înscrierile se fac pe baza unui dosar, pe care elevii îl vor depune la secretariatul unității de învățământ pentru care au optat, în urma procesului de selecție. Programul va demara odată cu începerea noului an școlar 2012-2013.
   Având în vedere că există o serie de avantaje, inclusiv materiale, pentru cei care acced la program, este posibil ca numărul elevilor care vor dori să intre în această formă de învățământ să fie mai mare decât numărul locurilor disponibile. În această situație, școala, împreună cu operatorii economici parteneri, îi va selecta pe cei mai potri-viți în urma unui interviu sau probe de aptitudini.
Calendarul complet pentru selecția și înscrierea în învățământul profesional poate fi solicitat la secretariatele unităților de învățământ, la Inspectoratul Åžcolar sau poate fi descărcat de pe pagina web www.alegetidrumul.edu.ro. 

Telverde pentru viitorii cursanți

   Mai multe informații despre program se pot obține și la numărul de telefon gratuit 0 800 816 237.
Lista cu unitățile de învățământ unde se organizează clase de învățământ profesional și calificările pentru care pot opta elevii va fi disponibilă începând cu data de 8 martie. Aceasta va fi publicată pe pagina de internet a programului, la Inspectoratul Åžcolar, dar și la secretariatele liceelor cu profil tehnologic.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?