Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Evazioniştii şi corupţii, în atenţia procurorilor


   Rata criminalității a crescut în 2011, dar numărul infracțiunilor privind viața a scăzut simțitor. Parchetele au nevoie de procurori, dar și de grefieri.

   Procurorii vrânceni au prezentat superiorilor de la Galați și București bilanțul activităților din 2011, în cadrul unei video-conferințe. Au avut o activitate foarte bună, chiar dacă multe posturi sunt vacante, iar încărcătura pe procuror a fost însemnată.
În 2011, prim-procurorul Ion Lefter și-a îndreptat atenția spre faptele de evaziune fiscală, contrabandă și mică corupție. Astfel, s-a înregistrat o creștere a numărului de dosare ce au avut ca obiect aceste infracțiuni, dar și a celor trimiși în judecată.
   Potrivit raportului, pe evaziune fiscală au fost soluționate 331 de dosare, față de 245 în 2010, pe contrabandă au fost soluționate 10 dosare, față de opt cu un an în urmă. De asemenea, au fost trimiși în judecată 9 inculpați, față de 6 în 2010. Patru dintre „corupți” au fost și arestați preventiv. „În fiecare an am stabilit priorități în activitatea procurorilor, care sunt și priorități ale Ministerului Public, dar și ale țării. Am avut în vedere, în mod special, infracțiunile de evaziune fiscală, contrabandă și mica corupție. Pe evaziune am și reușit să recuperăm peste 1.200.000 de lei și peste 20 de mii de euro de la inculpații trimiși în judecată pentru evaziune. Alți peste 500 de mii de lei au fost recuperați de la cei care au preferat să achite prejudiciul și să plătească o amendă pentru a nu fi pedepsiți”, a afirmat Ion Lefter.

87% dintre dosare, soluționate anul trecut

   Anul trecut, procurorii au reușit să soluționeze 87% dintre dosare. Astfel, au primit soluții 8.625 cauze. Dintre acestea, 13,8% au fost soluționate prin rechi-zitoriu. Fiecare procuror a avut de soluționat, în medie, circa 600 de dosare. Åžeful procuro-rilor spune că această cifră nu reflectă realitatea, pentru că au fost procurori care au avut de soluționat chiar mai multe dosare. Media a fost calculată după venirea unor procurori stagiari, la mijlocul anului. Ion Lefter se mândrește cu echipa sa, din care nu fac parte oameni care să fi fost cercetați disciplinar.

A scăzut numărul crimelor

   Îngrijorător este că a crescut rata criminalității, dar și infracțiunile  contra patrimoniului. În Vrancea sunt 406 inculpați la suta de mii de locuitori, față de 312 în anul 2008. „Avem foarte multe dosare care au ca obiect infracțiunile la circulația rutieră. Asta din cauză că avem o suprafață foarte mare de drum. Avem foarte mulți inculpați care nici nu sunt de la noi”, ne-a spus prim-procurorul.  Aproape 600 persoane au fost trimise în judecată pentru furt, numărul acestora crescând cu 150 față de anul anterior. Numărul tâlhăriilor a înregistrat o creștere ușoară, dar și cel al violurilor (unul în 2010, 9 în 2011).
   Sărăcia a îndemnat mulți părinți să își uite îndatoririle, fiind trimiși în judecată pentru neplata pensiei alimentare. Numărul acestora a crescut de la 59 la 86. În timp ce rata criminalității a crescut, numărul infracțiunilor contra vieții au scăzut. În 2011 nu au fost înregistrate decât 8 fapte de omor. Procurorii spun că este cel mai redus număr din ultimii ani. Numărul loviturilor cauzatoare de moarte a scăzut cu trei cauze, dar și cel al vătămărilor corporale, de la 14 la 4.

Posturi vacante 
 
   În prezent, în cadrul unităților de parchet din Vrancea își desfășoară activitatea 27 de procurori, dintr-o schemă de 33, dintre care 5 sunt stagiari, iar 6 au mai puțin de cinci ani vechime. „La locala Focșani, 80% dintre procurori au vechime sub doi ani. E o ruptură între generații, am subliniat în raport că procurorii tineri au nevoie de cei cu experiență. La început li se pare complicat, așa cum ni s-a părut și nouă la începuturile noastre”, a declarat Ion Lefter.
   La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea sunt, în prezent, patru posturi de procuror vacante, printre care și cel de procuror criminalist. De asemenea, Procuratura ar avea nevoie și de grefieri. „Situația va fi mai gravă după ce procurorii stagiari vor primi concediu ca să se pregătească pentru susținerea examenului de definitivat. Unii dintre ei nici nu vor rămâne”, a adăugat Lefter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?