Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: Piaţa Unirii, kilometrul zero al protestelor antiguvernamentale


Aproximativ 50 de vrânceni au protestat, aseară, la mitingul organizat în Piața Unirii din Focșani, unde au cerut demisia președintelui Traian Băsescu și a Guvernului Boc. Este a 17-a zi în care vrâncenii protestează împotriva regimului Băsescu-Boc, indiferent dacă afară a plouat, a nins, a viscolit sau dacă temperaturile au scăzut sub minus 10 grade Celsius. Protestatarii au scandat lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale. De la microfonul stației de amplificare, oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de dezastrul creat în România de actuala putere.

Deși a fost foarte frig, temperatura aerului fiind de minus 11 grade Celsius, vrâncenii au scandat și ieri, în Piața Unirii din Focșani, lozinci antiprezidențiale și antiguvernamentale. Oamenii au scandat „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”, „Alegeri anticipate!”, „Să plece din țară”. Manifestanții au purtat din nou steaguri tricolore și pancarte pe care se putea citi: „Jos Traian Băsescu”, „Demisia”, „Jos Guvernul Boc”,  „Jos mafia” și „Jos dictatorul!”. Oamenii spun că vor veni în Piața Unirii, indiferent cum va fi vremea, până când Traian Băsescu își va da demisia.
Aceștia spun că s-au săturat de traiul auster din ultimii ani și că își doresc o viață mai bună, un viitor mai bun și sigur pentru copiii lor. Protestatarii declară că au fost mințiți să se întoarcă acasă pentru că vor putea munci în țara lor în condiții bune și fără să mai fie considerați sclavi în țările europene, dar acest lucru nu este posibil. „Eu fac parte din acei oameni care au plecat în străinătate după Revoluție. M-am întors acasă pentru că am fost un sclav. Toți cei care sunt plecați în Italia, Spania și în celelalte țări ale Europei sunt tratați ca niște sclavi. Așa suntem și aici, la noi acasă. Noi suntem cei care ne-am sacrificat și în timpul Revoluției, și după Revoluție. Suntem o generație de sacrificiu! Oamenii de teapa lui Boc, Băsescu, nu sunt capabili. Le place hoția, înșelătoria. Acești oameni nu trebuie să mai stea în țara asta! Plecați voi, domnilor de la conducere! Duceți-vă în străinătate! Noi ne-am săturat de străinătate! Jos Băsescu! Jos Guvernul mafiot!”, a strigat un protestatar.

Prostituție și sclavie în străinătate

Subiectul muncii în străinătate s-a dovedit a fi unul extrem de dureros pentru mulți protestatari care au susținut că femeile au ajuns să se prostitueze în Europa pentru bani, iar bărbații sunt „sclavi pe plantații”, în timp ce Traian Băsescu și Boc „își bat joc de avuția românilor și de viitorul copiilor”. „Este adevărat că cele mai multe din protestele pe care le avem sunt legate de bani, de locurile noastre de muncă, de traiul din viața de zi cu zi. Băsescu nu mai înțelege că noi suntem un popor și nu suntem o populație! Că avem demnitate, onoare! Că dorim să fim reprezentați în Europa așa cum trebuie! Dincolo de foamea noastră, de frica zilei de mâine, nouă ne este rușine când președintele scoate pieptul în față și dă sfaturi atât po-pulației cât și Europei întregi!Acolo unde se duce, toată lumea îl tratează cu spatele! Femeile noastre gospodine, harnice, frumoase au ajuns să se prostitueze în Europa, bărbații noștri care și-au părăsit casele și țara sunt cotați pe piața muncii ca ultimii sclavi pe plantații alături de alte popoare din lumea a III-a”, au susținut protestatarii.

Traian Băsescu „și-a aruncat dosarul în gropile Securității”

Oamenii mai spun că memoria colectivă a poporului român nu a uitat că deși a condamnat comunismul, Traian Băsescu „și-a aruncat dosarul în gropile Securității”. „Dacă Băsescu a reușit să ne păcălească că a reușit să condamne comunismul, în același timp și-a aruncat dosarul în gropile Securității. Memoria colectivă a democrațiilor sociale nu a uitat cine este Băsescu! Cu cine a ținut și cu ce s-a ocupat el! De asta suntem disprețuiți, pentru că în fruntea țării noastre este pus un comunist!”, a spus un alt protestatar.

Puterea încearcă să distragă atenția opiniei publice de la proteste

Vrâncenii din Piața Unirii au spus că le pare rău că mulți oameni preferă să stea în case, la căldură, în loc să vină și să-și spună nemulțumirea în cadrul acțiunilor de protest. Oamenii mai cred că anunțata condamnare a lui Adrian Năstase este o încercare de detur-nare a opiniei publice de la problemele grave cu care se confruntă românii, ca urmare a deciziilor luate de guvernanții incompetenți. „Ne-au ignorat și ne ignoră în continuare! În afară de taxe, impozite, reduceri de salarii, de pensii nu au făcut! Acesta este un genocid social! Asta a produs Traian Băsescu împreună cu clica lui! Suntem îndreptățiți să protestăm! Pentru asta au murit mii de oameni  în 1989! Singurul lucru care ne-a mai rămas este doar acesta! Libertatea de a protesta, de a ne exprima! Să nu ne lăsăm prostiți, să nu cădem pradă intoxicărilor pe care le încearcă puterea pentru a deturna adevărata situație! A început prigoana! Prima victimă este Adrian Năstase. Băsescu și clica lui vor să deturneze de la situația de fapt! Sunt ferm convins că dacă vom avea anticipate și vor pierde puterea, actualii guvernanți vor înfunda pușcăriile”, a spus un alt protestatar.
Vrâncenii nu vor să se oprească aici. Ei vor să iasă în stradă în fiecare seară, între orele 17.00 – 22.00, timp de 30 de zile. Auto-rizația de organizare a mitingurilor de protest a fost obținută de Asociația pentru Mediu, Organizare Regională și Formare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?