Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Mărul, fructul miracol


Mărul are beneficii nutriționiste unice, care au fost evidențiate datorită numeroaselor cercetări științifice care permit o mai bună înțelegere a ideilor „de ce trebuie să consumăm regulat mere” și „cum contribuie ele la menținerea sănătății”. Acest lucru se datorează aportului caloric mic, bogăției în antioxidanți și bogăției în fibre. Un măr mediu de aproximativ 150 grame aduce aproape 18-20 grame de glucide, care sunt absorbite de către organism lent și progresiv. Astfel, în locul desertului sau a gustărilor dintre mese, consumați un măr. Este ideal și limitează abuzul de alimente prea dulci, care cauzează creșterea greutății atât la adulți, cât și la copii. Pectina este o fibră activă conținută în mere, care participă la reglarea tranzitului intestinal, la calitatea florei bacteriene și la ameliorarea funcției digestive. Cercetările au arătat că mestecarea îndelungată a alimentelor diminuează riscul luării în greutate. Mărul, ferm și crocant, trebuie să fie extrem de bine mestecat. Acest lucru duce la creșterea efectului de tăiere a senzației de foame, datorită secrețiilor digestive abundente. Aportul energetic al mărului provine nu din grăsimi, ci din fructoză și glucide asimilabile lent în organism. Datorită acestui lucru, dar și datorită nutrienților săi, mărul devine un fruct extrem de iubit de către sportivi. Astfel, în cadrul activităților fizice, compușii din măr acționează de o manieră benefică asupra organismului, atât înainte, cât și după efort.
Consumat înainte de sport, mărul dă energie cât timp durează activitatea fizică. Consumat în timpul exercițiilor fizice, mărul reîncarcă cu minerale și vitamine organismul. Consumat după antrenament, mărul și cei 85% apă permit rehidratarea organismului și facilitează eliminarea toxinelor. În plus, vitamina C din măr este mai bine asimilată: în partea externă a pulpei și mai ales în pieliță. Aceasta are de 4-5 ori mai multă vitamină decât restul fructului. Este mai bine să mâncăm un măr cu coajă, după ce am luat toate măsurile de spălare a acestuia. Celelalte vitamine conținute în măr, B1, B2, PP, B5, B6, B9, provitamina A și vitamina E, contribuie, de asemenea, la ridicarea mărului la rang de fruct vital.
Extrem de bogat în fibre, mărul joacă un rol esențial în funcționarea tranzitului intestinal, mai ales datorită echilibrului perfect ce există între cele 2 tipuri de fibră pe care le conține. Fibre solubile: tipică pentru măr, pectina formează un gel gros în timpul digestiei. Ea capturează colesterolul, lipidele și încetinește asimilarea lor. Aceste fibre luptă în mod natural împotriva diareei, mai ales merele crude. În plus, aceste fibre întrețin flora microbiană intestinală, eliberează acizii grași care protejează celulele colonului și ameliorează funcționarea tubului digestiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?