Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Psst! Mă uit la un serial…


Prea ocupat să aflii ce a mai făcut Blair Waldorf? Doctor House e prea inteligent pentru secolul ăsta? Pur și simplu nu pricepi de unde mai scoate Phoebe Buffay atâtea poante? Simți că nu te poți desprinde de ecran sau că așteptarea unui nou episod e o tortură modernă, incomparabil mai dureroasă decât cele practicate în Evul Mediu? Serialele, bată-le vina! 

Care e topul preferințelor printre adolescenți?
Serialele au ceva mai multă influență decât au prevăzut autorii lor. În comparație cu anii 80, chiar 90, aceste povești comprimate și distribuite cu porția, în fiecare săptămână, devin o parte din modul nostru de a privi lumea. Un personaj care zâmbește frumos nu e o simplă marionetă a regizorului. În ochii privitorului el capătă atâta viață și putere de decizie încât spectatorul, într-o clipă de nebunie, își permite să-și remodeleze viața după o concepție, evidențiată de un actor.
Nu e condamnabil, ci cât se poate de firesc. Cine ar rezista în fața unui tandem simpatic de figuri amuzante, care se succed pe ecran cu repeziciune, trecând prin situații extraordinare și apropiindu-se de noi prin reacții atât de naturale, atât de asemănătoare nouă?      
Pentru că vizionarea serialelor a devenit un hobby printre adolescenți și oferta e din ce în ce mai generoasă, s-a impus o listă a celor mai iubite și vizionate seriale, programe care pentru o clipă te lasă fără respirație. Pe scurt, de la viețile scandaloase ale elitelor din Manhattan (desigur, vorbesc de X.O.X.O. Gossip Girl), până la obsesia sângelui (Cui i-e frică să se uite la „The Vampire Diaries”?), tinerii au fel de fel de variante de a evada în cu totul alte lumi din cu totul alte planuri ale ficțiunii, lumi care totuși relaționează cu realitatea fiecăruia prin savoarea pe care o răspândesc și prin starea de bine imprimată spectatorului.
„One Tree Hill”, „Lost”, „Fringe”, „Pretty Little Liars”, „Friends”, „Big Bang Theory”, „Doctor House” sau „Scrubs” sunt câteva dintre titlurile care pun adolescenții pe jar și care declanșează o adevărată isterie la fiecare răsturnare de situație.     

Cristina STANCU
Colegiul Național „Unirea”, Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?