Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Motivele dispariţiilor: Fetele îşi urmează alesul, băieţii vagabondează


Zeci de vrânceni au cerut anul trecut ajutorul poliției după ce copiii sau un adult din familie au dispărut de acasă. Polițiștii spun că s-au confruntat cu 53 de dispariții de persoane, dintre care 26 de minori. Patru dintre copiii dispăruți nu au fost încă găsiți. Cei mai mulți copii care și-au abandonat familiile au fost fete.

Cele mai multe dispariții de minori vizează vârsta cuprinsă între 10-14 ani, perioada adolescenței, aceasta fiind adesea o perioadă dificilă în evoluția individului, caracterizată prin teribilism, dorința de independență sau naivitate. Polițiștii spun că în anul 2011 au dispărut de acasă 12 copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. Alte 8 persoane dispărute au vârste cuprinse între 15 și 16 ani, iar 5 au vârste cuprinse între 17 și 18 ani.
Cel mai mic dintre copiii căutați anul trecut de oamenii legii avea doar 10 ani. Conform statisticilor oferite de Serviciul Investigații Criminale cu privire la evoluția disparițiilor de minori sesizate în anul 2011, se constată o scădere a acestor sesizări față de anii 2009 și 2010.
Toate disparițiile de minori înregistrate în 2011 în județul Vrancea au fost dispariții voluntare. Conștient sau nu de consecințele acți-unii sale, copilul adoptă un anumit comportament ca urmare a condițiilor specifice în care a fost crescut și educat, iar atitudinea lui poartă amprenta modelului parental, a persoanei care i-a fost alături, importanța mediului familal fiind evidentă în aceste situații.
Majoritatea copiilor care au dispărut se aflau în grija ambilor părinți căsătoriți sau care trăiesc în concubinaj. Într-un caz minorul locuia cu un părinte din cauza divorțului, în alt caz, copilul se afla in grija bunicilor, din cauza plecării părinților la muncă în străinătate, iar în două cazuri copilul se afla în grija asistentului maternal.
Polițiștii spun că în special fetele părăsesc domiciliul. Acestea pleacă pentru că relația lor de concubinaj nu este agreată de părinți.
Un alt motiv pentru care minorii părăsesc domiciliul este tendința de vagabondaj, dorința copilului  mai mult sau mai puțin conștientizată de a crea un moment de criză în familie, pentru a atrage atenția acesteia asupra sa, simțindu-se neglijat și neimportant pentru adulți.
Acești copii aleg de obicei varianta vagabondajului – singuri sau în grup, merg la rude sau chiar se implică în activități de cerșetorie sau prostituție. „O parte dintre minorii dispăruți au revenit singuri la domiciliu sau la centrul de ocrotire, însă cele mai multe cazuri de dispariții de minori au fost soluționate prin eforturile polițiștilor de investigații criminale și de la alte forma-țiuni. Nu a existat nicio si-tuație în care copilul să fie găsit decedat. Chiar dacă inițial toate sesizările de dispariții de minori au fost tratate luând în consi-derare gravitatea maximă potențială a fiecărei situații în parte, etapa finală – cea de găsire propriu zisă a minorului dispărut, relevă faptul că: în toate situațiile de dispariții de minori, dispariția a luat forma unor dispariții voluntare  – părăsiri deliberate ale domici-liul familial sau părăsiri deli-berate ale centrului de ocrotire”, spun polițiștii într-un comunicat de presă. 

116.000 – telefonul copilului dispărut

Fiecare dintre noi, părinte, profesor, vecin, cunoștință poate avea un rol în prevenirea unor astfel de situații!
– Observați comportamentul copilului dumneavoastră! Unde își petrece timpul, ce bani are în buzunar, dacă vine acasă cu lucruri noi care nu-i aparțin și a căror provenineță nu o poate justifica;
– Vorbiți cu copilul despre cum își petrece timpul liber și cu cine;
– încercați să-i cunoașteți anturajul;
– țineți legătura cu profesorii pentru a cunoaște si-tuația școlară;
– atunci când simțiți că si-tuația vă depășește, cereți ajutorul unu specialist;
– 116.000 este telefonul copilului dispărut: serviciul funcționează gratuit 24 din 24, șapte zile pe săptămână;
–  părinții pot folosi acest număr atât pentru sesizare rapidă și gratuită a dispa-riției copilului lor, cât și pentru a beneficia de serviciile de consiliere;
– copiii care au plecat în mod voluntar de la domici-liu pot apela numărul pentru a discuta cu specialiștii centrului în vederea identificării împreună a unor soluții potrivite pentru si-tuația în care se află.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?