Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Câștigă sănătate cu zeama de varză


Frumusețea de a fi copilărit la țară se leagă uneori de lucrurile mărunte, printre acestea numărându-se și preparatele simple, dar pline de gust ale bunicii. Varza murată adusă din beci, la care priveam cu jind până gustam, era și este – fără a-i acorda din păcate vreun pic de importanță – un aliment sănătos.
Saramura care le oferă căpățânilor de varză proprietățile organoleptice bine cunoscute primește în schimb o încărcătură nutritivă similară cu a acelora. Sucul de varză este deosebit de prețios în tratarea multor boli interne și externe, dar pentru ca lucrurile să se întâmple precum în teorie, este nevoie să respectăm câteva reguli. Morcovul îmbogățește compoziția cu vitamine și servește ca sursă de glucoză suplimentară care participă la procesul de fermentare. Recomandat este să facem uz de el cu fiecare prilej ce se ivește.
Prea multă sare adăugată împiedică activitatea microorganismelor, astfel varza devine mult prea sărată și insuficient murată.

Respectați cantitățile indicate în rețetă 

Dacă varza se pune la murat întreagă sau tăiată în jumătăți se vor păstra de 2 ori mai multe vitamine. Varza conține zaharuri, săruri minerale, principii antibiotice, un principiu hipoglicemiant, vitamina C și provitamina A, mucilagii și altele.
Puternic diuretică, varza este indicată în edeme, litiază renală, ciroză și ascită. Alte afecțiuni față de care și-a demonstrat eficiența sunt: afecțiunile hepatice, diareea, mahmureala, constipația și astenia. Un pahar de zeamă de varză acră combate ulcerul, băut zilnic între mese câteva săptămâni consecutiv. În cazuri de gastrită, pancreatită, ulcer, afecțiuni renale și hepatice se folosește varză murată fără sare.
Dacă aveți norocul să aveți o sănătate de fier, faceți ceea ce trebuie pentru a o menține. Consumul sucului de varză reprezintă una dintre formele de protecție a organismului la îndemâna oricui. Cei care nu agrează gustul ca atare, îl pot corecta adăugând puțin suc de morcovi și zeamă de lămâie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?