Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Guvernul pregăteşte scumpiri în lanţ


Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, a declarat că anul 2012 se anunță un an greu, în care nu se preconizează nici o îmbunătățire a nivelului de trai. Dovadă stau scumpirile în lanț care le pregătește Guvernul PDL.
Deputatul Tîlvăr a precizat că scumpirea alimentelor de bază nu este singura problemă cu care ne vom confrunta anul acesta, deoarece în perioada imediat următoare vor avea loc scumpiri la gaze și energie electrică. „Aceste scumpiri vin pe fondul unei sărăciri a populației în 2011, sărăcire care va continua și în 2012. Deși membri din Guvernul PDL anunță cu optimism creșteri economice pentru 2012, sub auspiciile acestui început de an este evident că nu e vorba decât de demagogie”, a afirmat deputatul Tîlvăr.
Parlamentarul social democrat a susținut că toate aceste scumpiri vin după ce, la finalul anului trecut, s-a anunțat majorarea prețului la motorină din cauza creșterii nivelului accizei cu 4.4%. Majorarea prețurilor combustibililor va determina o creștere în lanț a tarifelor celorlalte produse și bunuri de larg consum.
 În plus, prețul tutu-ror carburanților va fi afectat și de noul curs la care au început să fie calculate accizele, de 4,3001 lei/euro, față de cel valabil anul trecut, de 4,2655 lei/euro. „Așa cum am mai arătat, creșterea prețului la carburanți va determina inevitabil creșterea prețului produselor și bunurilor de larg consum. Conform datelor statistice furnizate de INS în luna noiembrie 2011, față de decembrie 2010, produsele de morărit și panificație s-au scumpit cu 4,91%, fructele proaspete s-au scumpit cu 3%, iar preparatele din carne s-au scumpit cu 1,57%. Laptele și produsele de lapte s-au scumpit cu 3,7%, în timp ce ouăle cu 4,5%”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
Consumatorii industriali plătesc de la 1 ianuarie cu 5% mai mult pentru gazele naturale. Deși consumul po-pulației este în continuare subvenționat, creșterea la consumatorii industriali se va regăsi în piață.
Reprezentanții Romalimenta susțin că în primul trimestru al anului este posibilă o majorare a prețurilor cu 5-7%.
Atunci când creșterea economică invocată de guvernanți nu se regăsește în îmbunătățirea nivelului de trai, înseamnă fie că această creștere este o minciună, fie că toate rezultatele ei sunt furate de cei aflați la putere.
Scumpirile suportate de populație sunt cea mai bună dovadă în acest sens. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?