Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Nu vă îmbolnăviţi, dacă nu aveţi bani


Persoanele care nu plătesc contribuția la sănătate primesc servicii medicale doar în cazul urgențelor. Casele județene de asigurări de sănătate vor fi desființate, locul acestora urmând să fie luat de case private. Spitalele vor putea avea statut de fundație sau societate comercială. Autoritățile locale vor putea angaja direct un medic, în zonele unde sunt dificultăți la acordarea de asistență medicală. Sunt câteva dintre prevederile proiectului noii legi a sănătății, supus, începând de ieri, dezbaterii publice.

Proiectul noii legi a Sănătății a fost postat spre dezbatere publică, ieri, pe site-ul Ministerului Sănății, , la secțiunea Legislație – Transparență decizională. Legea privind organizarea și funcționarea sistemului de sănătate din România cuprinde 16 titluri:
1. SÄ‚NÄ‚TATEA PUBLICÄ‚,
2. PROGRAMELE NAÅ¢IONALE DE SÄ‚NÄ‚TATE,
3. ASISTENÅ¢A MEDICALÄ‚ PRIMARÄ‚,
4. ASISTENÅ¢A MEDICALÄ‚ DIN STRUCTURILE AMBULATORII,
5. SISTEMUL NAŢIONAL DE ASISTENŢĂ MEDICALĂ DE URGENŢĂ ŞI DE PRIM AJUTOR CALIFICAT,
6. SPITALELE,
7. MEDICAMENTUL ÅžI ASISTENÅ¢A FARMACEUTICÄ‚ A POPULAÅ¢IEI,
8. DONAREA ÅžI UTILIZAREA ORGANELOR, Å¢ESUTURILOR ÅžI CELULELOR DE ORIGINE UMANÄ‚ ÎN SCOP TERAPEUTIC,
9. PERSONALUL DIN SISTEMUL DE SÄ‚NÄ‚TATE,
10. Ä‚SPUNDEREA CIVILÄ‚ A PERSONALULUI MEDICAL ÅžI A FURNIZORULUI DE PRODUSE ÅžI SERVICII MEDICALE ÅžI FARMACEUTICE,
11. ASIGURÄ‚RILE SOCIALE DE SÄ‚NÄ‚TATE, 12. CARDUL EUROPEAN ÅžI CARDUL NAÅ¢IONAL DE SÄ‚NÄ‚TATE,
13. ASIGURÄ‚RILE VOLUNTARE DE SÄ‚NÄ‚TATE,
14. FINANÅ¢AREA UNOR CHELTUIELI DE SÄ‚NÄ‚TATE,
15. CALITATEA ÅžI INFORMAÅ¢IILE ÎN SISTEMUL DE SÄ‚NÄ‚TATE,
16. DISPOZIÅ¢II TRANZITORII ÅžI FINALE ALE LEGII.                                

Potrivit proiectului noii Legi a sănătății, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat be-neficiază de servicii medicale numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potențial endemo-epidemic și al celor prevăzute în Programul național de imunizări, monito-rizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul cadru.
Inițiatorii proiectului nu au uitat de coplată, devenită deja lege, după publicarea în Monitorul Oficial. Președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea, medicul Grigore Hanță, consideră că aplicarea noii legi va afecta atât medicii cât și pacienții. „Introducerea coplății va afecta un număr restrâns de pacienți dacă se prezintă la medicul de familie, unde ar trebui să achite doar cinci lei pe prezentare, foarte multe categorii beneficiind de scutire a acestei plăți suplimentare, copii, pensionari sub 700 lei, gravide, asistați social, etc. Practic, tot cei asigurați vor mai plăti în plus, iar medicul de familie va face activitate pro bono. Rămâne de văzut câți români își vor permite aceste plăți și cel mai important lucru, care nu s-a precizat: cine va fi făcut vinovat pentru pacientul care va deceda la ușa cabinetului spitalului pentru că nu dispune de suma stabilită de lege ca și coplată? Deși la nivel oficial, s-a declarat creșterea finanțării, prin scutirea multor categorii, practic nu vor crește resursele, în schimb vor crește cheltuielile de administrare”, ne-a declarat doctorul Hanță.
Medicul consideră important și faptul că asiguratorii privați vor urmări obținerea de profit. „Cei mai afectați vor fi desigur bolnavii. În primul rând vor fi afectați pacienții și apoi furnizorii de servicii me-dicale. Medicina de familie s-ar putea să nu mai fie organizată ca în prezent, prin viitoarea lege, atât asiguratorii, casele private, cât și spitalele și/sau primăriile vor putea să-și deschidă propriile cabinete de medicină de familie. Astfel, multe cabinete din cele actuale vor fi înghițite de către noii asiguratori privați sau vor da faliment prin obligarea pacienților să accepte  anumite cabinete proprii și transferarea lor abuzivă de la actualii medici de familie. Acest fenomen va avea loc și în urban și în rural. Pacienții vor fi orientați către acei furnizori agreați de către asiguratori, dispărând practic libertatea pacientului de a-și alege medicul. Prin coordonarea activității furnizorilor se urmărește recentralizarea deciziilor privind activitatea cabinetelor. Nu poți fi cabinet privat, iar managementul să   ți-l facă DSP-ul sau primăria!”, este de părere medicul Grigore Hanță.
Conform proiectului noii legi a sănătății, spitalele pot fi organizate ca instituții publice, asociații, fundații sau societăți comerciale. Administratorul spitalului public poate decide schimbarea statutului organizatoric al spitalului, cu avizul Ministerului Sănătății. Nicolai Mărăscu, managerul Spitalului din Panciu, conside-ră că transformarea spitalelor în fundații sau societăți comerciale va duce la falimentarea acestora. „Degeaba se transformă spitalul în fundație, dacă pacienții nu vor veni. Ei se vor duce tot la stat, mai ales că acolo serviciile medicale vor fi mai ieftine, iar acest lucru va duce la falimentarea spitalului transformat în fundație. Încă nu se știe nimic sigur, e ambiguu ceea ce se va întâmpla. Dacă ne vor obliga să ne transformăm în fundație, o vom face, altfel nu. E mai bine cum e acum”, este de părere Nicolai Mărăscu.

O altă prevedere a proiectului noii legi a Sănătății face referire la medicina primară. Mai exact, pe lângă medicul de familie va apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Medicul Grigore Hanță spune că în localitățile izolate, numărul persoanelor asigurate nu permite funcționarea unui cabinet de medicină de familie, date fiind veniturile foarte mici ce ar putea fi realizate prin contractul cu casa de asigurări. Medicii de medicină generală angajați de primării nu vor putea însă prescrie tratamente compensate, neavând contract cu casa de asigurări. „În plus, în acele zone locuitorii sunt, de regulă, neasigurați la casa de sănătate. Desigur că, dacă se va realiza cu adevărat asi-gurarea cu medici în zonele izolate, acest fapt va fi bene-fic pentru pacienți, dacă primăria va asigura locuință pentru medic și un venit decent, menit să-l atragă către acele zone vizate. Dacă medicul va fi navetist tocmai în aceste zone greu accesibile, prezența sa va fi foarte rară”, este de părere medicul Grigore Hanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?