Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Guvernul nu are nicio iniţiativă legislativă privind reorganizarea administrativ teritorială


Guvernul României nu are nicio inițiativă legislativă care să vizeze reorganizarea administrativ teritorială a țării. Acest lucru este precizat în răspunsul dat de Ministerul Administrației și Internelor (MAI) la adresa trimisă de Consiliul Județean Vrancea încă din data de 19 octombrie. Săptămâna trecută, Consiliul Județean a aprobat amânarea referendumului în vederea consultării cetățenilor din județul Vrancea privind oportunitatea desființării județului.

La jumătatea lunii octombrie, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, afirma că reorganizarea administrativ-teritorială trebuie realizată „acum și în acest an”. Iată însă că au mai rămas câteva zile până la finele anului, iar din marele tamtam făcut de guvernanți n-a mai rămas nimic. Mai mult, într-un răspuns trimis Consiliului Județean se arată că la MAI nu există înregistrat niciun proiect legislativ care să vizeze reorganizarea administrativ teritorială a țării. „Referitor la adresa dumneavoastră nr.9131/2011, înregistrată la Ministerul Administrației și Internelor cu nr.26360/2198187/2011, prin care solicitați informații privind existența vreunei inițiative legislative de reorganizare a județului Vrancea sau de modificare a limitelor teritorial-administrative ale acesteia (…) vă comunicăm faptul că la Ministerul Administrației și Internelor nu există înregistrat niciun proiect legislativ în sensul celor precizate de dumneavoastră”, se arată în adresa trimisă Consiliului Județean de MAI.
Consiliul Județean a dat în judecată Guvernul, deoarece au trecut mai mult de 30 de zile de când a fost trimisă adresa la Executiv. Răspunsul a fost primit abia zilele acestea.
Plenul Consiliului Județean a aprobat, săptă-mâna trecută, amânarea refe-rendumului în vederea consultării cetățenilor din județul Vrancea privind oportunitatea desființării județului, până la momentul în care Guvernul va răspunde dacă are în vedere reorganizarea admi-nistrativ teritorială a țării.
Președintele Consiliului Județean Vrancea,  Marian Oprișan, a declarat atunci că dacă Guvernul Boc va relua ideea de a organiza reîmpărțirea administrativ teritorială, este clar că PDL vrea să rămână cu orice preț la putere. „Au vrut și probabil că mai vor în continuare să desființeze cele 41 de județe ale României, deși ele funcționează de 500 de ani, eludând tradiția istorică, administrativă și tradiția funcționării comunităților din România, încercând, cum am spus în repetate rânduri, ca cele 8 unități admi-nistrativ teritoriale să asi-gure rămânerea cu orice preț a PDL la putere, așa cum e și cu comasarea alegerilor sau votul prin corespondență” a afirmat președintele Consiliului Județean.
Președintele Marian Oprișan a mai spus că în cazul unei noi tentative a pu-terii de a desființa județul Vrancea, „evident că vom purcede la referendum”. 
Consiliul Județean Vrancea este prima administrație județeană din România care a obținut o hotărâre definitivă și irevocabilă pe tema organizării unui referendum privind modificarea li-mitelor teritoriale ale județului. Decizia Curții de Apel Galați privind legalitatea organizării unui referendum pe tema reîmpărțirii administrative a țării, dată într-un dosar care privea județul Vrancea, a devenit model de bună practică pentru alte instanțe din România. Magistrații Curții de Apel Constanța sunt primii care au luat act de decizia colegilor gălățeni și au hotărât că desființarea județului Constanța poate fi decisă doar de cetățenii județului.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?