Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Evitarea daunelor cauzate plantelor de ger


La latitudinea țării noastre, iernile sunt prea aspre pentru a putea exclude în vreun an cu desăvârșire activitățile de îngrijire și protejare a plantelor împotriva gerului. În situația în care dimensiunile nu permit transportarea plantelor în adăposturi cu microclimat mai bun, grădinarul trebuie să aibă în vedere o serie de metode compensatorii, menite să atenueze impactul factorilor fizici distrugători: frigul, alternanța dintre îngheț și dezgheț și vântul puternic.
Secretul longevității și sănătății formațiunilor arborescente, dar și a celorlalte, începe cu alegerea varietății potrivite pentru plantare. În mod natural, speciile au-tohtone regiunii în care trăiți vă vor pricinui cea mai mică bătaie de cap, ele fiind adaptate în decursul erelor geologice. De asemenea, dacă aveți o grădina cu relief variat, plantați întotdeauna formațiunile care tolerează mai greu frigul în locurile înalte. Aerul rece ocupă porțiunile joase, indiferent că ne raportăm la o simplă cameră de apartament, o gră-dină sau la o depresiune intramontană!
Vântul tăios vulnerabilizează plantele sau chiar le poate distruge, de aceea plantarea unui gard viu sau a unui aliniament de conifere în calea curenților de aer predominanți este de primă importanță. Încetați să mai hrăniți plantele cu substanțe fertilizatoare bogate în nitrogen, de cum se sfârșește vara, pentru că încurajează dezvoltarea unui foliaj deosebit de sensibil la frig.
Vântul și soarele puternic din zilele friguroase conduce la o rată mai mare a transpirației în cazul plantelor. De aceea, în perioadele cu precipitații puține ori când prognoza anunță înghețul, este bine să oferiți plantelor un surplus de apă. Primăvara, toamna dar mai ales în sezonul rece, înghețul, vântul și schimbările bruște de temperatură, pot fi ținute sub control cu folie antiîngheț. Aceasta poate fi folosită, de asemenea, și pentru planificarea sau întârzierea recoltării culturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?