Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Crimă împotriva agriculturii


Guvernul condus de Emil Boc vrea să impoziteze cu 16% pe țăranii care trăiesc din vânzarea produselor agricole. Cei mai săraci dintre fermierii români, țăranii care trudesc de dimineață până seara pentru a obține o bucată de mămăligă vor trebui să dea statului hrăpăreț un impozit de 16%. Aceasta este una dintre propunerile de modificare a Codului Fiscal și ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor. Decizia guvernanților are loc după ce aceștia au tăiat din subvenția promisă agricultorilor pentru anul 2011.

Guvernul condus de Emil Boc pregătește încă o lovitură pentru micii producători care abia supraviețuiesc în agricultura românească. După ce le-au tăiat din subvenții, guvernanții vor să îi pună pe țărani să plătească un impozit de 16% pentru banii obținuți din vânzarea produselor agricole. Prevederea este inclusă în proiectul de modificare a Codului Fiscal și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianua-rie 2012.
Directorul Camerei Agricole Vrancea, Gabriel Necula, spune că introducerea acestui impozit este „crimă” față de micii producători din agricultură. El va avea ca efect doar favorizarea marilor importatori și retaileri, în timp ce agricultorii români vor fi nevoiți să dea faliment și să își vândă terenurile pentru a supraviețui. „Este o nouă propunere de decizie aberantă a Ministerului Finanțelor, cu unicol scop de a-i favoriza pe marii importatori și pe retailerii străini. Această decizie va duce la creșterea gradului de nelucrare a terenurilor agricole de către micii producători. Acest impozit de 16% cu plata anticipată reprezintă o crimă la adresa micilor agricultori. Sper că Ministerul Agriculturii se va opune total acestei măsuri aberante și în final se va face dreptate”, a afirmat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.
În plus, oricum fermierii români sunt defavori-zați pentru că primesc una dintre cele mai mici subvenții pe suprafață din Uniunea Europeană. Pentru anul 2011 a fost prevăzută suma de 91 euro/hectar, comparativ cu media europeană de 400 euro/hectar.

Cum se va plăti impozitul

Propunerea de modificare a Codului Fiscal lansată de Ministerul Finanțelor Publice aduce ca noutate impozitul de 16% pentru „va-lorificarea altor produse agricole vegetale…obținute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă”. În plus, țăranii vor trebui să meargă de două ori pe ani la ghișeele Fiscului pentru a depune declarații și a face plăți anticipate. „Impozitul pe venitul din activități agricole se calculează prin aplicarea unei cote de 16% asupra ve-nitului net, determinat pe bază de norme de venit, cât și în sistem real. Impozitul stabilit pentru venitul net anual determinat pe bază de norme de venit reprezintă impozit final… Pentru veniturile din activități agricole determinate atât pe baza normelor de venit cât și în sistem real, contribuabilii sunt obligați să efectueze plăți anticipate în contul impozitului anual datorat la bugetul de stat”, se arată în propunerea finanțiștilor. Procedura fiscului prevede ca orice producător agricol să depună anual o declarație la organul fiscal competent, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs.

Subvenții reduse pentru agricultură

O altă decizie împotriva agricultorilor este tăierea din subvenția promisă fermierilor români pentru anul 2011. După ce i-au amăgit timp de un an cu o subvenție de 173 euro/hectar, conducerea Ministerului Agriculturii a anunțat că aceasta nu va depăși 131 euro/hectar, respectiv 91 euro de la Uniunea Europeană și 37 euro de la bugetul statului. Aceasta înseamnă o reducere cu peste 160 lei/hectar a sumelor care trebuie primite de fermieri. Tăierea subvenției are loc în contextul unei toamne agricole dificile, cu costuri foarte mari pentru înființarea culturilor agricole. Culmea, deși criza a lovit toată Uniunea Europeană, oficialii de la Bruxelles nu au redus din subvenția alocată anului 2011.
La nivelul județului Vrancea au fost înregistrate 28.113 cereri din partea fermierilor, aferente anului 2011, pentru o suprafață de peste 169.665 hectare de teren. Peste 260 de fermieri lucrează exploatații agricole cu suprafețe mai mari de 50 hectare.

PDL vrea și taxă pe pârloagă

Impozitul de 16% va fi însoțit de amendă între 200 și 400 lei/hectar pentru țăranii care nu vor avea bani să își lucreze terenurile. Un proiect de ordonanță de urgență pu-blicat de Ministerul Agriculturii prevede sancționarea deținătorilor de terenuri care nu desfășoară activități agricole pe aceste suprafețe. Deși nu au anunțat măsuri pentru sprijinirea agricultorilor care fie sunt prea bătrâni pentru a-și lucra pământul, fie nu mai au bani ca să-i piardă în lucrările agricole, guvernanții au pregătit sancționarea lor. Amenda începe de la 200 lei, pentru primul an în care terenul rămâne nelucrat și ajunge la 400 lei, în al treilea an consecutiv. Amenzile vor fi aplicate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul cererilor de plată pe suprafață, dar și de Direcția Agricolă, pentru celelalte terenuri din fondul agricol național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?