Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Bonele, căutate de părinţi, uitate de guvernanţi


Cu cine îmi las copiii? Este o întrebare la care părinții caută răspuns atunci când trebuie să plece la serviciu, la o nuntă, la un restaurant, într-o excursie, în vizită. Atunci când bunicii nu sunt disponibili, rudele nu îi ajută, iar vecinii nu sunt de încredere, soluția rămâne bona. În lipsa unei agenții de babysitting, vrâncenii apelează la prieteni, cunoștințe sau mica publicitate, pentru a găsi persoana potrivită, în grija căreia să își lase copiii. În Focșani există totuși o școală postliceală sanitară, care organizează cursuri pentru bone.

La locurile de joacă din Focșani, multe dintre femeile care îi însoțesc pe copii nu sînt nici mame, nici mătușe, nici bunici. Sînt bone. În Vrancea nu există agenții de babysitting, așa că bonele sunt recrutate prin intermediul prietenilor, cunoștințelor, rudelor sau prin mica publicitate. Iată câteva dintre anunțurile din ziar: „Caut bonă cu experiență, fire liniștită, posibil pensionară, pentru un copil de doi ani”; „Caut bonă cu program zilnic și 8.00 – 14.00 în week-end”; „Angajez bonă. Oferim salariu de 800 lei”. Un singur anunț am găsit la Cereri de angajare: „Caut să lucrez ca bonă sau femeie de serviciu. Rog seriozitate”.
Åži pe internet poți găsi bone. De exemplu, Ana-Maria B., din Focșani, care și-a postat chiar și fotografia pe site-ul . Spune că are 20 de ani, doi ani de experiență în baby-sitting, este nefumătoare. Ea este dispusă ca, pe lângă grija față de copil, să ofere și menaj ușor. 

Cursuri pentru bone, în Focșani

În Focșani există o școală postliceală sanitară, care organizează, de trei ani, cursuri de baby-sitter. În schimbul sumei de 300 de lei, persoanele cu vârste între 16 și 60 de ani se pot instrui în meseria de dădacă, pe par-cursul a șase luni. Cursanților li se pune la dispoziție toată baza didactică necesară, inclusiv accesul în laboratoarele de practică. Orice bonă învață cum se schimbă un scutec, cum sunt hrăniți copiii, cum se dezinfectează biberonul. La final, cursanții primesc un certificat recunoscut de Ministerul Educației. „Au participat persoane din diverse straturi ale societății. Cei care vin primesc certificate de competențe avizate de Ministerul Educației. În acest fel își pot deschide centre în apartamente pentru a putea avea grijă de doi sau trei copii”, ne-a declarat Violeta Zlota, instructor de nur-sing.

Uite legea, nu e legea

Anul trecut, presa națională a abundat de articole privind așa zisa lege a bonelor, concomitent cu știri privind reducerea perioadei concediului de creștere a copilului, dar și a valorii in-demnizației acordate mamelor. Guvernanții au lansat atunci tot felul de fumigene, de la scutirile de plată a impozitului pe salariu de care ar fi urmat să beneficieze părinții în cazul în care angajau o bonă sau își duceau copilul la creșă sau grădiniță, până la acordarea tichetelor de creșă. Legea bonelor trecuse de Senat și urma să aștepte votul deputaților. Presa a uitat acest subiect, iar autoritățile au profitat de foamea de nou a jurnaliștilor, pentru a lăsa legea în așteptare. Drept urmare, nu există deocamdată o lege care să reglementeze acest domeniu în plină dezvoltare.
Potrivit proiectului de lege, bona este „persoana autorizată, care desfășoară la domiciliul propriu acti-vități de îngrijire, creștere, educație și învățare a co-piilor”, iar babysitter-ul va fi „persoana care va avea grijă de copii la domiciliul aces-tora, în mediul privat și va fi platită de către părinți, în baza unui contract”.

Trmite-ți CV-ul, dacă vrei să fii formator de baby-sitter

Anul acesta, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale implementează în calitate de beneficiar, proiectul „Echilibru – o nouă abordare a vieții fami-liale cu cea profesională”. Proiectul este finanțat din fonduri europene și are ca obiectiv „asigurarea premiselor dezvoltării facilităților de îngrijire a copiilor pentru a conferi oportunitate părinților să se reîntoarcă pe piața muncii și să-și continue activitatea profesională”. Proiectul propune formarea unei rețele naționale de formatori acreditați care vor avea ulterior responsabilitatea susținerii unor sesiuni de formare pentru un număr important de persoane în ocupația de baby – sitter, dar și profesioniști din sistem. Numărul de formatori selectați va fi de 235 persoane (5 persoane din fiecare județ, respectiv sector al municipiului București), iar numărul de ore de formare va fi de 80, îmbinând noțiunile teoretice cu cele practice.
Pentru realizarea acestei activități se lansează selecția națională a persoanelor care au potențial de a fi formatori în domeniul îngrijirii copiilor. Potențialii candidați vor îndeplini următoarele criterii esențiale pentru scopul proiectului:
– Experiență de minim 3 ani în sistemul de îngrijire a copilului (creșe, grădinițe, centre de zi, etc.);
– Absolvenți ai      cursurilor de învățământ liceal cu diplomă de bacalaureat;
 – Experiență practică în dezvoltarea de programe de servicii sociale;
– Cunoștințe în domeniul incluziunii sociale;
– De preferat femei.
Candidații trebuie să trimită, până la data de 9 decembrie 2011,  următoarele documente: CV-ul semnat și datat, în care se menționează calificarea și experiența profesională; Formularele prezentate pe site-ul www.mmuncii.ro, completate și semnate; Copie după buletin / carte de identitate. Documentele vor fi transmise la nr. de fax: 021 314 69 37, respectiv adresă de e-mail:  implementareproiecte@mmuncii.ro , precum și prin poștă la adresa: Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, strada Dem. I. Dobrescu, nr.2B, etaj 4, camera 409.

Prea puține locuri la creșă

În Focșani sunt doar două creșe. Capacitatea    maximă a acestora este de 90 de locuri și sunt peste 120 de copii înscriși. Problema numărului de copii înscriși peste capacitatea maximă nu este singura. Numărul de angajați este prea mic pentru numărul de copii de care trebuie să aibă grijă. Grija la 15 copii este lăsată pe umerii unui singur om, care lucrează în schimburi. O ordonanță a Guvernului Boc împiedică angajarea unei persoane dacă nu sunt vacante minim șapte locuri. Nici în grădinițele de stat, situația nu e prea roz. O soluție alternativă sunt grădinițele private, prezente în Focșani.

„Pe lângă toate cunoștințele, tot sufletul contează”

Margareta Ciobotaru este o bonă din Focșani, care are grijă de doi copii. Am întâlnit-o în parc, unde atât fetița cît și băiețelul, o strigau „mami”. Femeia are 43 de ani și a crescut trei fete, de care se mândrește. Îi sunt foarte dragi copiii și de aceea crede că meseria de bonă i se potrivește cel mai bine.,,Acest post l-am găsit printr-o cunoștință. Sunt bune și studiile ca și babysi-tter, dar pe lângă toate cunoștințele tot sufletul contează. Nu știu dacă e musai să crești un copil chiar după carte, eu cred că oricine poate crește un copil. O altă problemă este dacă acești copii se atașează de bonă. Eu nu am avut probleme, Teo   s-a atașat din prima zi de mine, de el am avut grijă la început, apoi a venit pe lume fetița. Copiii sunt atașați de mine, i-am mai luat și la țară, au stat chiar și o săptămână fără părinți”, a spus Margareta.
Programul femeii începe la ora 8.30 și se încheie în jurul orelor 14.00, atunci când unul din părinți se întoarce acasă. Pentru ceea ce face primește 500 de lei pe lună. Margareta a lucrat și în Italia, pe bani mult mai mulți, dar de trei ani s-a întors acasă, unde este fericită alături de fiicele ei și cei doi copii, pe care îi iubește ca o mamă.

Bona, un potențial pericol pentru copii?

Bona și-a căpătat un statut destul de controversat, mai ales în urma dezvălui-rilor despre persoane agresive, care în loc să îi îngrijească pe copii și să le ofere afecțiune, îi traumatizau. Este și motivul pentru care mulți părinți sunt reticenți și preferă să își îngrijească singuri copiii sau să îi lase cu bunicii. ,,Când lași copilul în grija altcuiva trebuie să mergi pe încredere, nu poți apela la ziar. Copilul meu are doi ani, dar nu aș putea să îl las în grija altcuiva străin de familie. Instinctul de mamă este prea puternic și mi-ar fi teamă, dacă nu ar avea suficientă grijă de fetiță? Am auzit de la o     prietenă că angajase o bonă, o fată tânără, și nu avea grijă deloc de copii, când o vedeau, copiii erau crispați. Cred că cel mai indicat ar fi ca părinții să abă grijă de propriii copii până merg la grădiniță”, ne-a spus Maria, din Focșani.
Dragostea față de copii și recomandările sunt obligatorii.  „O bonă este de multe ori necesară. Sunt părinți foarte ocupați, care nu pot avea grijă permanent de copil. Dar pentru asta trebuie să găsești persoana cu adevărat potrivită. Nu este suficient ca bona să aibă un curs, trebuie în primul rând să îndrăgească copiii și să fie o persoană de încredere. Cel mai indicat ar fi ca cineva cunoscut să îți recomande o bonă”, ne-a declarat Alin, un tătic din Focșani.
Pentru părinții neîncrezători în intențiile bonelor sau pentru cei care vor să știe în orice secundă ce face copilul, există diverse sisteme de suprave-ghere, pornind de la cele de înregistrare audio până la camerele video. Prețurile pornesc de la 200 de lei pentru camerele de suprave-ghere, însă în funcție de performanțe sau calitatea înregistrării acestea pot urca.

Articolul precedent
Articolul următor

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?