Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Dacă te inundă vecinul, firma plăteşte


Mii de vrânceni, mai ales de la țară, au încheiat asigurări obligatorii de locuințe. Asigurarea facultativă nu este mult mai scumpă, dar acoperă numeroase riscuri, de la căderea aparatelor de zbor, la lovirea clădirilor de vehicule rutiere, pînă la inundație cu apă provenită de la ve-cini ori spargerea accidentală a geamurilor. Dezavantajul, mai ales pentru o zonă seismică precum Vrancea, este franșiza în cazul unui cutremur. Firmele de asigurări își protejează banii împotriva unor cutremure de intensitate mică, mai frecvente în județul nostru, și care nu provoacă daune mari.

În Vrancea sînt asigurate obligatoriu 16.336 locuințe, din care 11.553 de locuințe în mediul rural, potrivit ultimei statistici de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Asta înseamnă doar 10% din fondul de locuințe al județului. Asigurările obligatorii de locuințe sunt o opțiune viabilă mai ales în mediul rural, unde numărul riscurilor este mai mic decât în cazul apartamentelor din Focșani, de exemplu. Focșănenii care vor să doarmă liniștiți, fără teama că trebuie să plătească tavanul distrus de apa care curge de la vecin sau că trebuie să înlocuiască parchetul după ce vin din concediu, au ca alternativă o asigurare facultativă.
Ce înseamnă asigurarea facultativă a locuinței ? La un preț mai mare cu câțiva zeci de lei sunt acoperite mai multe riscuri, iar pro-prietarul știe că la o inundație sau incendiu are de  unde să recupereze cel puțin o parte din valoarea locuinței. De exemplu, asigurarea obligatorie pentru un apartament din centrul focșaniului este de 20 euro însă, pentru 10 euro în plus, se poate încheia o asigurare facultativă. Avantajul acesteia este numărul mai mare de riscuri pe care le acoperă. Pe lista acestora se află incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor, furtună, grindină, lovirea clădirilor de vehicule rutiere, inundație cu apă provenită de la ve-cini, avarii accidentale la instalațiile de apă și canalizare, spargerea accidentală a geamurilor și chiar riscuri politice. „Aceste riscuri sunt cele prin care o locuință este avariată la manifestări precum greve, mitinguri. Este un risc pe care asiguratorul îl asigură și trebuie luat în calcul mai ales în această perioadă dificilă”, a explicat agentul unei firme de asigurări.
La asigurarea împotriva unui cutremur se poate percepe o franșiză, care diferă în funcție de suma asigurată. De exemplu, pentru o sumă asi-gurată de 28 mii euro, una din firmele de asigurări a stabilit o franșiză de 560 euro. Aceasta înseamnă că, în cazul unei avarii produse de un cutremur, proprietarul locuinței va trebui să plătească 560 euro înainte de a i se repara apartamentul pe banii firmei de asigurări. Practic este vorba despre suma care nu este plătită de asigurator.

Mai întâi despăgubirea pentru asigurarea obligatorie

În cazul în care asiguratul are încheiată pentru același imobil, atât asigurare obligatorie a locuințelor cât și o asigurare facultativă, la produ-cerea unui risc asiugurat din categoria calamități naturale, se asigură mai întâi despăgubirea pentru asigurarea obligatorie, iar diferența se despăgubește pe asigurarea facultativă, asigurarea obligatorie a locuințelor reprezentând franșiză pentru asigurarea facultativă. Vrâncenii nu se grăbesc să încheie asigurările obli-gatorii pentru locuințe. Proprietarii de locuințe neasigurați și afectați de cutremure, inundații sau alunecări de teren nu vor mai primi ajutoare de la autorități pentru refacerea gospodăriilor afectate.
Proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind diferențiată în funcție de tipul de locuință (A sau B), între 10 și 20 de euro. Valoarea asigurată a unei locuințe este situată între 10.000 și 20.000 de euro. Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, tipul A de locuință este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Tipul B de locuință este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.
Potrivit legii, proprietarii care nu își asigură locuințele, fie prin intermediul unei polițe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autori-zată, vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

20 mii locuințe afectate de un cutremur de peste 7,5 grade

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și a generat pierderi de peste două miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al României din acel an, potrivit datelor Băncii Mondiale. Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuințe. În urma mișcărilor seismice din 1977, 1.281 de familii din Vrancea au rămas fără locuință.
Specialiștii de la Institutul de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii de Mecanizare a Construcțiilor București, care au realizat un Plan de Protecție și Intervenție împotriva seismelor și alunecărilor de teren, avertizau în urmă cu cîțiva ani că epicentrul unui cutremur ca cel din 4 martie 1977 va fi tot Năruja. În urma unui astfel de cutremur vor fi afectate peste 19.861 de gospodării indivi-duale, blocuri de locuit, școli, grădinițe și instituții publice din județul nostru. Conform studiului menționat, dacă seismul se va produce noaptea, în județul nostru vor fi surprinse peste 160.000 de persoane. În timpul zilei, cutremurul ar putea face doar 10.000 de victime.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?