Ediția: Vineri 18 Iulie 2025 Nr. 6923

Subfinanţarea din 2012 pune în pericol proiectele europene


Proiectele cu finanțare europeană derulate de Consiliul Județean și de autoritățile locale sunt puse în pericol de proiecția bugetară pentru anul 2012. Conform proiectului de lege a bugetului pe anul 2012, sumele alocate județului Vrancea sunt mai mici cu proporții cuprinse între 25 și 35 %, față de sumele alocate în 2011. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a declarat că diminuarea constantă a sumelor alocate județului nostru pune în pericol toate proiectele europene, deoarece autoritățile locale nu mai pot asigura partea de cofinanțare. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, VranceAqua, Vrancea Curată, reabilitarea DJ Panciu Haret-Mărășești-Doaga, sunt doar câteva din proiectele care se află în această situație.

Proiectele cu finanțare europeană derulate de Consiliul Județean și de autoritățile locale sunt puse în pericol de proiecția bugetară pentru anul 2012. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan a declarat că diminuarea constantă a sumelor alocate județului nostru pune în pericol toate proiectele europene, deoarece autoritățile locale nu mai pot asigura partea de cofinanțare. „Toate proiectele cu finanțare europeană derulate de Consiliul Județean și primării se află în pericol de amânare a termenelor de finalizare sau chiar de a pierde finanțarea. Asta  din cauza sumelor foarte mici propuse a fi alocate prin legea bugetului de stat pe 2012, județului Vrancea. Conform proiectului de lege a bugetului, sumele alocate județului sunt mai mici, în 2012, cu proporții cuprinse între 25 și 35 %, față de sumele alocate în 2011”, a afirmat Marian Oprișan.
Subfinanțarea cronică la care este supusă în mod sistematic administrația locală de către guvernanți poate fi caracterizată prin două cuvinte: dezastru și nenorocire!

Peste 260 milioane euro, valoarea proiectelor europene

În acest moment, administrația județeană are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de peste 260 de milioane de euro, din care amintim: „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de VranceAqua, în va-loare de 107 milioane euro, „Drumul de Glorie al Armatei Române”, în valoare de aproximativ 52 milioane euro, proiectul Vrancea Curată în valoare de 43, 4 milioane euro, „Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 204 E Panciu-Haret-Mărășești”, în valoare de aproximativ 10 mi-lioane euro, extinderea și dotarea Centrului Åžcolar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, în valoare de aproximativ  2,6 milioane euro. De asemenea, va fi consolidat, modernizat și dotat cu echipamente didactice  Centrul Åžcolar pentru Educație Incluzivă Măicănești, în va-loare de 728.266 euro.

Åži primăriile riscă să piardă finanțări UE

Diminuarea sumele alocate județului Vrancea prin legea bugetului de stat pe 2012 afectează direct și primăriile vrâncene, atît în ceea ce privește  funcționarea lor, cît și în privința cofinanțării proiectelor europene aflate în derulare.
Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că dacă guvernul nu va aloca sume suficiente autorităților locale, proiectele cu finanțare europeană și prin programe guvernamentale sunt în pericol de a fi pierdute. El a explicat că la nivelul orașului Odobești sunt în derulare proiecte în valoare de peste 60 de milioane de lei pentru care ar avea nevoie de sume din partea guvernului în valoare de 20 de milioane de lei. „Având în vedere prevederile proiectului de buget pe 2012, ne aflăm în imposibilitatea finanțării proiectelor europene, dar și a celor accesate prin programe guvernamentale. Consider că în condițiile în care guvernul nu vine cu o soluție de sprijinire a autorităților locale, care au astfel de proiecte, nu facem decât să involuăm în ceea ce privește posibilitatea asiugurării unor condiții decente de trai pentru populație, în condițile în care pretindem că suntem parte a Uniunii Europene”, a arătat Daniel Nicolaș.
Printre proiectele aflate în derulare la Odobești se află alimentarea cu gaze, în valoare de 8 milioane de lei, apă și canalizare, construcția de locuințe sociale și pentru tineri, sală de sport. Primarul Nicolaș are și o propunere pentru guvernanți. „Dacă guvernanții nu reușesc să deblocheze situația privind cofinanțarea ar trebui să dea la nivel local și județean toate sumele ce pot fi acesate prin programe ale Uniunii Europene”, a afirmat primarul din Odobești.

Guvernul alocă bani pentru „parcuri în păduri și telegondole la câmpie”

Primăria Cîrligele are în derulare proiecte cu finanțare europeană în valoare de peste 4 milioane de euro. Este vorba despre  proiectul care cuprinde asfaltarea și reabilitarea drumurilor comunale, construirea unei grădinițe, a unui centru After school și dotarea Căminului cultural din comună cu logistica necesară pentru pentru derularea activităților. Proiectul a obținut finanțare pe Măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”.
De asemenea, Primăria Cîrligele a obținut finanțare europeană de un mi-lion de euro pentru proiectul privind construirea unui sistem de canalizare în comună. Primarul Åžtefan Moscu a declarat că nu este normal ca guvernul să aloce bani cu nemiluita pentru „parcuri în păduri și telegondole la câmpie”, dar în schimb să nu aloce bani pentru cofinanțarea unor proiecte de infrastructură locală. „Ceea ce face gui-vernarea pedelistă se numește rea voință. Au trecut majoritatea instituțiilor la nivel local, dar nu au asigurat surse de finanțare. Pentru PDL nu mai contează că oamenii nu au ve-nituri, nu știu care este gradul de sărăcie local și nu înțeleg că oamenii și noi, autoritățile locale, nu obținhem veniturile necesare pentru trai și funcționare. Incompetenții din guvern nu vor să recunoască faptul că investiții gen parcuri la munte și telegondole la câmpie nu duc la dezvoltarea României. Trebuie susținute investițiile de dezvoltare a infrastructurii”, a afirmat primarul din Cîrligele, Åžtefan Moscu.
În aceeași situație se află majoritatea localităților vrâncene. Printre localitățile cu un număr mare de proiecte aflate în derulare se numără Adjud, Panciu, Fitionești, Tănăsoaia, Năruja.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?