Numită și antihemo-ragică, vitamina K este liposolubilă și intervine în coagularea sangvină. Prezența în organism în mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din co-merț. Indispensabilă vieții, vitamina K rezistă la căldură, dar nu și la lumină, în prezența oxigenului și în mediile alcaline.
Doza zilnică recomandată: 10-55 mcg.
Surse:
Vitamina K este produsă de propria noastră floră intestinală în proporție de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varză, mazăre și conopidă.
Roluri și caracteristici:
– intervine în coagularea sangvină, fiind elementul principal în fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;
– participă la metabolizarea proteinelor și la fixarea calciului;
Tulburări atribuite deficitului de vitamina K:
Nou-născuții prezintă un risc ridicat, deoarece nu au încă bacteriile necesare producerii vitaminei K. Din acest motiv, și pentru că laptele matern nu conține o cantitate suficientă, li se administrează siste-matic o doză de vitamina K după naștere. Hemo-ragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.
Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina K:
Hipervitaminoza este aproape imposibilă, de asemenea și intoxicarea. La doze exagerat de mari, pot apărea reacții alergice.
Note utile:
– Pentru un supliment de vitamina K este necesară prescripție me-dicală. – Antibioticele atacă flora intestinală producătoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia, se recomandă consumul de iaurt. – Persoanele ce folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale și vasculare nu trebuie să ia suplimentar vitamina K.
– Persoanelor care au hemoragii nazale le este recomandat consumul de alimente bogate în vitamina K.