Ediția: Miercuri 11 Iunie 2025 Nr. 6896

Vitamina K


Numită și antihemo-ragică, vitamina K este liposolubilă și intervine în coagularea sangvină. Prezența în organism în mod natural, nu este de obicei parte componenta a preparatelor din co-merț. Indispensabilă vieții, vitamina K rezistă la căldură, dar nu și la lumină, în prezența oxigenului și în mediile alcaline.
Doza zilnică recomandată: 10-55 mcg.
 
Surse:
Vitamina K este produsă de propria noastră floră intestinală în proporție de 50%. Restul provine din legume verzi precum broccoli, spanac, varză, mazăre și conopidă.
 
Roluri și caracteristici:
– intervine în coagularea sangvină, fiind elementul principal în fabricarea protrombinei, agent procoagulant natural;
– participă la metabolizarea proteinelor și la fixarea calciului;
 
Tulburări atribuite deficitului de vitamina K:
Nou-născuții prezintă un risc ridicat, deoarece nu au încă bacteriile necesare producerii vitaminei K. Din acest motiv, și pentru că laptele matern nu conține o cantitate suficientă, li se administrează siste-matic o doză de vitamina K după naștere. Hemo-ragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.
 
Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina K:
Hipervitaminoza este aproape imposibilă, de asemenea și intoxicarea. La doze exagerat de mari, pot apărea reacții alergice.
 
Note utile:
– Pentru un supliment de vitamina K este necesară prescripție me-dicală. – Antibioticele atacă flora intestinală producătoare de vitamina K; pentru refacerea acesteia, se recomandă consumul de iaurt. – Persoanele ce folosesc anticoagulante pentru a preveni infarctul, accidentele cerebrale și vasculare nu trebuie să ia suplimentar vitamina K.
– Persoanelor care au hemoragii nazale le este recomandat consumul de alimente bogate în vitamina K.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?