Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Guvernul bagă mâna în bugetele locale


Primarul din Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat că intenția Guvernului de a micșora cota care revine bugetului local din impozitul pe venit este „inaccep-tabilă” și a afirmat că nu poate admite ca Executivul să „bage mâna” în bugetele locale, „fiindcă nu și-a făcut ordine în bugetul central”. „Guvernul ar confisca circa 6 milioane de lei din bugetul nostru, lucru care mie mi se pare inacceptabi, ca și sumă și, de asemenea, ca și principiu. Nu pot să admit că Guvernul, pur și simplu, prin Ordonanță de Urgență, fiindcă nu și-a făcut ordine în bugetul central, bagă mâna în bugetele locale pentru a lua din puținul care mai este la administrația locală”, a spus Iohannis. Potrivit acestuia, atât reprezentanții Asociației Municipiilor din România, cât și cei ai Uniunii Consiliilor Județene vor protesta și vor fi „foarte supărați”. „Protestăm până se schimbă proiectul. Deocamdată nu s-a văzut un rezultat, dar dacă se vede că sunt mai mulți care sunt motivat nemulțumiți, poate se răzgândește Guvernul sau inițiatorul. Ei nu își gospodăresc bine banii și atunci, ca să își acopere cheltuielile, iau bani de unde sunt”, a afirmat Iohannis.
Potrivit acestuia, motivația Guvernului potrivit căreia această ordonanță este necesară „prin faptul că bugetul de stat va suporta, în 2012, cheltuielile cu bunurile și serviciile unităților de învățământ preuniversitar de stat” nu stă în picioare. El a precizat că speră într-o modificare a textului ordonanței pentru că, în caz contrar, bugetul Sibiului ar fi grav afectat.
Guvernul va reduce anul viitor cota acordată autorităților locale din impozitul pe venit și va sista plățile către bugetul local din impozitul pe pensii, astfel că primarii vor pierde, în an electoral, o sursă sigură de aproape 2 miliarde lei și vor depinde de banii împărțiți de Exe-cutiv.
Sumele transferate la bugetul de stat reprezintă în jur de 6% din veniturile proprii ale autorităților locale, care s-au ridicat anul trecut la aproximativ 30 de miliarde lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?