Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Cafeaua zilnică şi riscul scăzut de cancer


Aroma și efectul stimulator pe care îl are cafeaua asupra organismului, plasează această băutură printre cele mai agreate de oameni. Cu un consum de aproximativ 4,5 kilograme pe cap de locuitor înregistrat anual, cafeaua și-a dovedit oficial popularitatea și abilitățile binefăcătoare. Atunci când este administrată moderat, într-o doză care să nu depășească 300 mg/zi, cafeaua nu reprezintă niciun pericol, dimpotrivă, reduce stările de oboseală și anxietate.
Boabele de culoarea abanosului au fost însă înzestrate cu unele harisme pe care abia acum începem să le înțelegem. Cancerul, catalogat de mulți drept boala secolului, este poate cea mai îngrijorătoare problemă în combaterea căreia cafeaua și-a pus la dispoziție proprietățile. Studiile indică faptul că un consum regulat de cafea scade riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer, printre care cel de prostată, de sân, de col uterin, de esofag și de ficat. Pe baza cercetatilor efectuate de-a lungul anilor, oamenii de știință au afirmat că dacă în cazul unui consumator riscul exprimat în procente este de 20%, în cazul celor care nu beau cafea sau o fac rareori, acesta este mult mai crescut.
Cancerul de prostată este o maladie care afectează în Marea Britanie circa 35,000 de bărbați, potrivit cotidianului „Daily Mail”, dintre care anual mor un sfert. S-a demonstrat însă că subiecții care consumă cafea zilnic au cu 50-60%  mai puține „șanse” de a se îmbolnăvi de acest tip de cancer. Cifrele care exprimă numărul femeilor bolnave sunt la fel de îngrijorătoare, însă ca mai înainte, prin consumul de cafea ele și-ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de col uterin sau de sân.
Încheiem prin a demola o supoziție: Faptul că un consum excesiv de cafea crește riscul cancerului digestiv, mai ales al celui de ficat și de pancreas, nu s-a confirmat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?