Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Toaleta din celula lui Saddam, obiect de muzeu


Celula în care a fost deținut fostul dictator irakian Saddam Hussein, amenajată într-o vilă pe jumătate distrusă, este abandonată în prezent, dar toaleta a fost trimisă în Statele Unite, pentru a fi inclusă     într-un muzeu.
Pereții albi nu au nicio inscripție pe ei. Aceștia nu păstrează nicio urmă a prezenței lui Saddam Hussein, cel care a condus Irakul cu o mână de fier, din 1979 și până în 2003, când a fost îndepărtat de la putere de o coaliție condusă de Statele Unite. Placa de ciment pe care era așezată salteaua este goală. Chiuveta și toaleta din aluminiu au dispărut. Au fost trimise, împreună cu ușa celulei, la Muzeul Poliției Mi-litare din Missouri, a declarat locotenent-colonelul Jerry Brooks, istoricul armatei americane în Irak.
În curtea plină de praf, unde fostul conducător al țării ieșea, timp de o oră pe zi, pentru a face exerciții, niște cutii din placaj, utilizate de Saddam Hussein pentru a planta flori și legume, sunt singurele urme ale fostei sale grădini.
Potrivit locotenent-colonelului Brooks, fostul dictator irakian petrecea restul de 23 de ore în celulă, mai puțin în zilele în care era interogat sau se prezenta la proces.
Închisoarea lui Saddam Hussein, amenajată într-o vilă, se afla pe o insulă înconjurată de un lac artificial, în tabăra militară americană Victory, în apropiere de aeroportul din Bagdad. Numit „clădirea 114”, fostul loc de detenție, al cărui acoperiș s-a prăbușit parțial, este devastat de explozii de obuz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?