Tocoferolii și tocotrienolii sunt grupați în patru categorii: alfa, beta, gama, delta și constituie sursa unui nutriment foarte important, vitamina E. Aceasta are numeroase calități, indispensabile pentru o viață sănătoasă în contextul unei societăți industrializate. Vitamina E este liposolubilă și sensibilă la mediile alcaline și la oxidare.
Doza zilnică recomandată: 12-20 mg. Cantitatea recomandată variază în funcție de fiecare țara. În Canada, dozele recomandate copiilor sunt de 3AÂ10 mg, iar adulțiloe și adolescenților, de 12 mg. În Franța, nevoia zilnică este evaluată la 12-15 mg, iar în SUA, la 40-80 UI (1 UI* = 1 mg).
Surse
Uleiurile vegetale bogate în acizi grași nesaturați: soia, porumb, floarea Âsoarelui, fructele oleaginoase – arahide, semințe de floarea-soarelui etc., germenii de cereale, legumele verzi, spanacul, în special, și roșiile reprezintă principalele surse alimentare de vitamina E. În cantitate foarte mică se găsește în carne.
Roluri și caracteristici
– permite, datorită acțiunii antioxidante, prevenirea apariției cancerului pentru că protejează celulele sănătoase ale organismului de radicalii liberi și agenții poluanți;
– întărește sistemul imunitar;
– permite o mai bună irigare sangvină în întregul organism;
– ajută vitamina C la combaterea apariției nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijină acțiunea antioxidantă a vitaminei E (la fel acționează betaÂcarotenul și seleniul);
– conservă ââintegritateaââ vitaminei A;
– atenuează senzația de oboseală, ameliorează randamentul psihic, ajută organismul să se recupereze după efort susținut (este o vitamină esențială pentru sportivii de performanță);
– are acțiune anti-coagulantă ce împiedică agregarea plachetelor sangvine; circulația sângelui se face astfel fără nici un impediment și nu mai există riscul unor tulburări cardiace;
– accelerează cicatrizarea rănilor provocate de arsuri.
Tulburări atribuite deficitului de vitamina E
Deși foarte rară în țările dezvoltate, hipovitaminoza E poate să apară la copiii născuți prematur, la bolnavii de maladia Crohn, de mucoviscidoză (vâscozitate anormală a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice și bronșice, care împiedică absorbția materiei grase), sau a celor ce au suferit extirparea ileonului. Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburări ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei și, după unii specialiști, steri-litate.
Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina E
Nu are efecte toxice. Din contra, persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie să consume vitamina E în doze foarte mari, căci aceasta poate duce la agravarea cazului. Pacienții care urmează un tratament cu vita-mina K, trebuie să consulte medicul înainte de a lua vitamina E suplimentar.
Note utile
– Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale le reduc conținutul de vitamina E.
– De asemenea, prepararea și unele moduri de conservare a alimentelor alterează calitățile acesteia.
– Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerată un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii contrazic această ipoteză, considerând că este valabilă în cazul animalelor, nu și al ființelor umane.
– Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesară o pauză de 8 ore între administrarea celor două.
– Vitamina E este necesară în cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipocolesterolemiante.