Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Vitamina E


Tocoferolii și tocotrienolii sunt grupați în patru categorii: alfa, beta, gama, delta și constituie sursa unui nutriment foarte important, vitamina E. Aceasta are numeroase calități, indispensabile pentru o viață sănătoasă în contextul unei societăți industrializate. Vitamina E este liposolubilă și sensibilă la mediile alcaline și la oxidare.
Doza zilnică recomandată: 12-20 mg. Cantitatea recomandată variază în funcție de fiecare țara. În Canada, dozele recomandate copiilor sunt de 3A­10 mg, iar adulțiloe și adolescenților, de 12 mg. În Franța, nevoia zilnică este evaluată la 12-15 mg, iar în SUA, la 40-80 UI  (1 UI* = 1 mg).
 
Surse
Uleiurile vegetale bogate în acizi grași nesaturați: soia, porumb, floarea ­soarelui, fructele oleaginoase – arahide, semințe de floarea-soarelui etc., germenii de cereale, legumele verzi, spanacul, în special, și roșiile reprezintă principalele surse alimentare de vitamina E. În cantitate foarte mică se găsește în carne.

Roluri și caracteristici
– permite, datorită acțiunii antioxidante, prevenirea apariției cancerului pentru că protejează celulele sănătoase ale organismului de radicalii liberi și agenții poluanți;
– întărește sistemul imunitar;
– permite o mai bună irigare sangvină în întregul organism;
– ajută vitamina C la combaterea apariției nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijină acțiunea antioxidantă a vitaminei E (la fel acționează beta­carotenul și seleniul);
– conservă ‘’integritatea’’ vitaminei A;
– atenuează senzația de oboseală, ameliorează randamentul psihic, ajută organismul să se recupereze după efort susținut (este o vitamină esențială pentru sportivii de performanță);
– are acțiune anti-coagulantă ce împiedică agregarea plachetelor sangvine; circulația sângelui se face astfel fără nici un impediment și nu mai există riscul unor tulburări cardiace;
– accelerează cicatrizarea rănilor provocate de arsuri.
 
Tulburări atribuite deficitului de vitamina E
Deși foarte rară în țările dezvoltate, hipovitaminoza E poate să apară la copiii născuți prematur, la bolnavii de maladia Crohn, de mucoviscidoză (vâscozitate anormală a mucusului secretat de glandele intestinale, pancreatice și bronșice, care împiedică absorbția materiei grase), sau a celor ce au suferit extirparea ileonului. Alte simptome generate de lipsa vitaminei E sunt: anemie, tulburări ale sistemului nervos central, probleme oftalmologice, precum deteriorarea retinei și, după unii specialiști, steri-litate.

Tulburări atribuite consumului excesiv de vitamina E
Nu are efecte toxice. Din contra, persoanele predispuse la hemoragii nu trebuie să consume vitamina E în doze foarte mari, căci aceasta poate duce la agravarea cazului. Pacienții care urmează un tratament cu vita-mina K, trebuie să consulte medicul înainte de a lua vitamina E suplimentar.
Note utile
– Tratamentele chimice la care sunt supuse uleiurile vegetale le reduc conținutul de vitamina E.
– De asemenea, prepararea și unele moduri de conservare a alimentelor alterează calitățile acesteia.
– Vitamina E constituie obiectul unei controverse: din vechime este considerată un afrodiziac, remediu antisterilitate, dar unele studii contrazic această ipoteză, considerând că este valabilă în cazul animalelor, nu și al ființelor umane.
– Fierul nu trebuie luat simultan cu vitamina E; este necesară o pauză de 8 ore între administrarea celor două.
– Vitamina E este necesară în cazul folosirii medicamentelor anticonvulsive, a anumitor antibiotice sau hipocolesterolemiante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?