Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Schinduful, aliment şi medicament natural


Denumire științifică: trigonella foenum graecum
Denumire populară: fân grecesc, molotru, schindut, sfandig
Perioada de înflorire: mai – iunie

Originea și descrierea plantei
Schinduful este o plantă erbacee din familia leguminoaselor care crește în regiunile cu climat mediteranean ale globului. Are tulpina înaltă de 30-50 cm, ramificată numai la partea superioară, asemănătoare cu a sulfinei și a molotrului albastru cu care se înrudește. Din florile micuțe alb-gălbui se dezvoltă păstăi lungi de până la 10-15 cm care conțin semințe. Atât frunzele cât și semințele sunt apreciate pentru aroma puternică, asemănătoare întrucâtva cu cea a leuștenului și sunt utilizate în bucătărie.
 
Constituenți de bază
În semințele dure de culoare galben-maronie au fost identificate numeroase substanțe benefice. Amintindu-le doar pe cele mai importante, oferim ca exemplu: proteinele, vitamina C, alcaloizii, sărurile minerale, lizina și L-triptofa-nul. Printre conponenții nevolatili, responsabili pentru gustul amar, se numără: furostanol glycosides și cei de potențial interes pentru industria farmaceutică: derivații de sterol, diosgenin și trigonellin. Schinduful conține numai o cantitate infimă de ulei esențial. 

Proprietăți terapeutice
Două dintre civilizațiile mari ale lumii, cea indiană și cea chineză, au întrebuințat schinduful din antichitate. Atunci, ca și în zilele noastre, planta trata artrita, astumul bronșic, unele boli de piele (răni, erupții cutanate etc), durerile de gât și vindecă refluxul gastric. De asemenea, schinduful are o lungă istorie în utilizarea pentru tratamentul bolilor legate de reprodu-cere, pentru a induce forța de muncă, pentru afecțiunile hormonale și pentru a reduce durerile menstruale. Studii recente au arătat că schinduful mai contribuie la scăderea nivelului de glucoză și de colesterol din sânge și că este util în cazul bolilor cardiovasculare.
În timp ce semințele și frunzele sunt cunoscute astăzi în special pentru aroma lor, există totuși regiuni în care funcția de medicament deține întâietate. Unul dintre cele mai bune și simple remedii împotriva răcelii și altor afecțiuni ce țin de sistemul imunitar combină schinduful cu mierea și lămâia. Prin urmare, pentru a trata febra consumați de trei ori pe zi ceai verde, în care ați adăugat 2 lingurițe de semințe de schinduf, o linguriță de miere și suc de lămâie.  
 
Recomandare
Schinduful nu este indicat în cantitate mare. Este contraindicat gravidelor și celor cu probleme renale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?