Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

450 de persoane nu vor mai primi ajutoare de încălzire


Peste 450 de persoane din Tănăsoaia nu vor mai primi în această iarnă ajutoare de încălzire. Legea a fost modificată iar prevederile acesteia nu sunt clare. Este vorba de aproximativ 45 % dintre persoanele care până în prezent beneficiau de acest ajutor. Astfel, normele de aplicare a legii prevăd că persoanele care dețin de la 0,20 hectare de teren intravilan și 2 hectare de teren extravilan în sus nu mai pot primi ajutoare de încălzire. Primarul comunei Tănăsoaia, Romeo Vulpe, a declarat că textul de lege nu face dinstincție între proprietari și arendă, menționând că foarte multe persoane sunt proprietari doar în acte, iar în realitate acele terenuri au fost date copiilor. El a arătat că oamenii nu au bani pentru a perfecta actele notariale. „Textul de lege nu face distincție dacă este vorba despre proprietar, arendaș sau dacă terenurile respective au fost date moștenire copiilor sau altor rude. Așa se face că sunt foarte multe persoane care, în acte sunt proprietarii unor terenuri, dar în realitate acele terenuri au fost date copiilor. Oamenii sunt săraci și nu au bani pentru perfectarea actelor la notariat”, a afirmat primarul din Tănăsoaia, Romeo Vulpe.
Situația este similară și în alte localități. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, a trimis o scrisoare primului ministru Emil Boc în care arată că prin noile modificări aduse Legii venitului minim garantat „s-a pornit un genocid împotriva vârstnicilor”, deoarece prevăd că nu pot beneficia de protecție socială cei care au în proprietate mai mult de 2000 metri pătrați de teren în intravilan și mai mult de 1,5 hectare de teren în extravilan. Acesta mai arată că bătrânii la care face referire sunt proprietari doar în acte deoarece în realitate terenurile au fost date la copii dar că nu au fost perfectate actele. „Cu ce bani să perfecteze actele? Pentru ca un bâtrân să perfecteze un act notarial  îl costă peste 7-8 mii lei. De unde această sumă când oamenii mor de foame?”, se mai întreabă primarul Iordache Cazacu, adăugând că chiar ministrul Muncii ar putea da o lege prin care terenul să fie trecut  de la părinți la copii pe baza unei declarații la primărie, așa cum se proceda înainte de 1990.
La nivelul județului Vrancea peste 4800 familii de vrânceni au pierdut ajutoarele sociale oferite de stat în baza Legii 416, privind venitul minim garantat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?