Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Deputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor legi


Deputații PSD și PNL au criticat luni, în plen, scrisoarea lui Traian Băsescu de urgentare a adoptării unor legi, citită de Roberta Anastase, apreciind că acest text a fost trimis din exces de zel, nu reprezintă nimic constituțional, iar Anastase menționând că este firească informarea plenului.
Criticile opoziției au venit după ce președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a citit în plen scrisoarea șefului statului, care roagă Parlamentul să urgenteze adoptarea unor legi din domeniul justiției.

Liderul grupului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că, potrivit Constituției, nu președintele, ci prim-ministrul trebuia să trimită Parlamentului scrisori privind adoptarea unor proiecte de lege și a propus returnarea scrisorii la Președinție, cu mențiunea „greșit adresant”. Mihăiță Calimente (PNL) a adăugat că scrisoarea a fost trimisă Parlamentului „din exces de zel, pentru că ea nu reprezintă nimic din punct de vedere constituțional”.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a spus că „nu are nicun fel de suport constituțional această scrisoare citită în plen”. El a criticat faptul că Roberta Anastase a citit în plen o scrisoare care îi era adresată ei.

Florin Iordache (PSD) a arătat că proiectele de lege pentru care Băsescu solicită adoptarea se află în dezbaterea Comisiei juridice și nu pot fi finalizate, spre exemplu, pentru că Ministerul Justiției a trimis într-o singură zi 94 de pagini de modificare a Codului Penal. „Ce vină are Parlamentul dacă Ministerul Justiției vine în ultima zi cu 94 de pagini de modificări? Această scrisoare aco-peră neputința Guvernului, respectiv a Ministerului Justiției”, a susținut Iordache.

În replică, Roberta Anastase a spus că Biroul Permanent a decis ca plenul să fie informat „în mod firesc” legat de scrisoarea președintelui, iar adresarea șefului statului nu a fost ireverențioasă, deoarece acesta a venit cu o rugăminte. „Toate legile invocate țin de existența noastră în UE, de mecanismul de verificare și cooperare. Președintele doar a ținut să atragă atenția asupra adoptării urgente a acestora”, a menționat Anastase.

Președintele Traian Băsescu a trimis luni o nouă scrisoare preșe-dinților celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra „rugăminții” de a acorda o atenție deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor și procuro-rilor și a legii asistenței sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?