Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Recensământul romilor se face cu Poliţia


Recensământul la casele romilor din Focșani se va face cu agenții de poliție, a anunțat, ieri, directorul Direcției Județene de Statistică, Rodica Negruț. Aceasta a declarat că nu sunt probleme la recenzarea familiilor de romi din localitățile vrâncene unde sunt comunități mari de romi, respectiv Homocea, Slobozia Bradului. În mediul urban, cum este cazul Focșaniului, a explicat directorul, s-a luat decizia ca recenzorii să fie însoțiți de agenți ai poliției locale pentru a asigura „accesul și siguranța persoanei” atunci când merg la domiciliul romilor. Totuși, reprezentanții Poliției nu știau nimic despre intenția celor de la Statistică. Mai mult, oficiali ai Poliției Municipiului Focșani au explicat că nu au suficient personal pentru a însoți 300 de recenzori când merg la casele romilor.
În primele 5 zile de la demararea acțiunii de recenzare, în Vrancea au fost colectate date de la 86.515 locuințe, fiind înregistrate 202.000 persoane. La nivel de județ înregistrarea datelor s-a făcut în procent de 56,01 %, procentul fiind mai mic decât media înregistrată pe țară, de 56,7%. Singurul incident din Vrancea a fost sâmbăta trecută, când un recenzor a fost sechestrat în curtea casei de un focșănean turmentat.

Bâlbe la declararea CNP-ului

Directorul Rodica Negruț a declarat că toate persoanele recenzate trebuie să spună Codul Numeric Personal. Cele care refuză urmează să fie sancționate cu amendă între 1.500 și 4000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de persoanele special desemnate din cadrul fiecărei comisii locale. Persoanele recenzate și care nu au declarat CNP-ul, vor trebui să răspundă din nou întrebărilor și, în cazul în care nu vor fi găsite, se va recurge la listele de la Serviciul de Evidența Populației. Prefectul Sorin Hornea a susținut și că există o bază legală pentru soli-citarea datelor personale. „Noi avem deja CNP-urile la Ministerul Administrației iar acum este solicitat doar pentru a fi siguri că formularele nu sunt duble sau triple”, a afirmat prefectul Hornea.

PSD acuză solicitarea „ilegală” a CNP-ului

Precizările au fost făcute după ce, sâmbăta trecută, purtătorul de cuvânt al Institului Național de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu, a afirmat că persoanele care refuză să-și declare CNP-ul pot fi înregistrate fără acesta și nu riscă absolut nicio sancțiune. „Nimeni nu este obligat să-și spună codul numeric perso-nal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu dorește să o facă”, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, Vladimir Alexandrescu. Ulterior, acesta a fost demis iar condu-cerea INS a susținut obligativitatea declarării datelor personale. Declararea CNP-ului a fost considerată abuzivă și ilegală de către reprezentanții PSD. Aceștia au acuzat PDL că, prin soli-citarea „ilegală” a CNP, ar urmări să-și facă o bază de date pentru a frauda alegerile. Social democrații au afirmat că CNP-ul poate fi solicitat doar de către autoritățile abilitate și în niciun caz de către recenzori, care comit o ilegalitate dacă pun întrebări legate de acesta.
Recensământul populației și locuințelor se va desfășura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârșitul lunii ianuarie 2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?