Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Avantajele unei alimentaţii bogate în lapte


Nu toată lumea cunoaște avantajele unei alimentații bogate în lapte și produse derivate din acesta. În lactate există o combinație unică de substanțe care previn și combat cu succes stresul (datorită conținutului de calciu, minerale și vitamine din acestea), reduc tensiunea arterială și riscul de producere a accidentelor vasculare, reduc riscul de apariție a cancerului de colon, reduc pericolul apariției osteoporozei, ameliorează simptomele sindromului premenstrual, scad pericolul de apariție a ulcerului, îmbunătățesc digestia, ajută la prevenirea și comba-terea obezității și îmbunătățesc calitatea somnului. Laptele are mai mulți nutritienți decât multe alte băuturi, chiar dacă acelea sunt îmbogățite cu vitamine. A bea lapte este modul cel mai natural de a oferi corpului tău vi-taminele și mineralele necesare energiei sale zilnice. Laptele este un „combustibil” natural: dacă duceți o viață foarte activă sau depuneți efort fizic, laptele este băutură care va „reaprovizionează” corpul cu energie, datorită carbohidraților conținuți de acesta. Data viitoare când doriți să mâncați o tabletă de ciocolată sau o băutură răcoritoare, alegeți în loc un pahar cu lapte.

***
Calciul ajută la dezvoltarea și menținerea masei osoase, este vital pentru funcționarea normală a nervilor, a contracțiilor musculare și a circulației sangvine. Proteinele au un rol important în dezvoltarea creierului și a oaselor. Vita-mina B12 este esențială pentru dezvoltarea și sănătatea sistemului nervos, iar vitamina D ajută la absorbția calciului și fosforului (fără vitamina D, corpul absoarbe doar 10-15% din calciul ingurgitat). Riboflavina produce energia celulelor și joacă un rol vital în dezvoltarea sistemului nervos. Potasiul din lapte reglează tensiunea arterială și influențează activitatea musculară.
 Dacă vreți să slăbiți câteva kilograme, adăugați laptele cu conținut scăzut de grăsimi în dieta dumneavoastră. Laptele fără grăsime are doar 80 de calorii la 250 ml și absolut nici un gram de grăsime. Pentru ca să nu vi se facă foame dimineață, înlocuiți micul dejun cu un pahar de lapte rece, peste care puteți presăra scorțișoară, praf de vanilie sau cacao. Dacă vi se face foame între mese, beți un pahar de lapte. Pentru a preveni osteoporoza, urmați un regim echilibrat, dar bogat în calciu și vitamina D, faceți sport (aerobic, jogging etc) timp de 20-30 de minute în fiecare zi, nu fumați și limitați consumul de alcool. Bineînțeles, vizitele anuale la doctor trebuie să includă și analize ale densității osoase, mai ales după menopauză. Dacă stilul dumneavoastră de viață include următoarele, s-ar putea să ai parte de fracturi mai curând decât te aștepți: nu consumați produse alimentare bogate în calciu (lapte, suc de portocale sau grapefruit, iaurt, brânză, parmezan, brânză cottage, somon, tofu, broccolli), sunteți fumători, beți mult (și des) alcool, aveți o viață sedentară, țineți deseori dietă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?