Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Astăzi începe recensământul populaţiei şi al locuinţelor


Recensământul populației și al locuințelor se va desfășura între 20 și 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârșitul lunii ia-nuarie 2012. Românii care vor refuza să participe la recensământ 2011 riscă să primească o amendă între 1.500 și 4.500 de lei.
„Vor fi amendați cetățenii care vor respinge recenzorii în mod ostentativ, explicit și repetat. În funcție de modul în care românii vor refuza să răspundă întrebărilor se va stabili și suma pe care trebuie să o achite. Amenda nu îi va fi tăiată de către recenzor. Persoana care participă la recensământ va trebui să în-  științeze prefectul, iar acesta va înștința cetățeanul că trebuie să plătească o amendă”, a declarat pentru gandul.info Vladimir Alexandrescu, șeful biroului de presă al Institutului Național de Statistică (INS). Această prevedere este menționată și în HG nr. 1.502/2009.
În cazul în care programul recenzorului nu cores-punde cu cel al cetățeanului, reprezentantul INS ne-a precizat că se poate ajunge la un consens. „Programul unui recenzor pentru colectarea datelor este în intervalul 8-20. Dacă în acestă perioadă nu este nimeni acasă, se poate stabili, împreună cu persoana care participă la recensământ, o altă oră la care românul este disponibil să completeze fișele. Astfel, recenzorul poate veni și până în ora 8 dimineața, dar și după 8 seara”, a declarat Alexandrescu.

Datele completate în chestionar sunt confidențiale, afirmă reprezentanții INS. Recenzorii s-ar putea să fie însoțiți de președintele de bloc sau de administrator, dar singura persoană care vă poate asista în timp ce răspundeți diferitelor întrebări este recenzorul.
„Vor exista situații în care persoana care participă la recensământ va fi însoțită de un observator. Åži acesta va putea participa, dar fără a interveni în discuția cetățeanului cu recenzorul. Rolul acestei persoane este de a supraveghea desfășurarea recensământului și de a semnala anumite nere-guli, care pot apărea”, a menționat Vladimir Alexandrescu. Acesta a spus că românii nu sunt obligați să primească recenzorii în propria casă, dacă nu doresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?