Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Alimentarea de apă, avariată de cutremur


Comuna Fitionești riscă să rămână fără alimentare cu apă după ce toate cele șase bazine ale sistemului de alimentare cu apă au fost avariate, cel mai probabil din cauza cutremurului din data de 4 octombrie, care a activat o alunecare de teren. Primarul din Fitionești, Iordache Cazacu, spune că până la momentul producerii cutremurului nu erau probleme cu alimentarea cu apă a locuitorilor comunei. Problema a fost anunțată la Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a putea remediată măcar parțial această problemă.

Aproximativ 1260 de familii din comuna Fitionești riscă să rămână fără apă după ce toate cele șase bazine ale sistemului de alimentare cu apă au fost avariate, cel mai probabil din cauza cutremurului din data de 4 octombrie. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, spune că până la momentul producerii cutremurului, care a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter, nu erau probleme cu alimentarea cu apă a locuitorilor comunei. Sistemul de alimentare cu apă a comunei Fitionești este format din puțuri, stație de captare a apei care constă în înmagazinbarea apei potabile în șase bazine cu o capacitate de 60 de mii de litri fiecare și rețea de distribuție. Sistemul de alimentare cu apă a fost construit în perioada 2004-2005 cu fonduri europene prin Programul SAPARD. Valoarea investiției a fost de 18 miliarde de lei vechi. Din câte se pare, cutremurul înregistrat în data de 11 octombrie a avariat întreg sistemul de înmagazinare a apei potabile.
,,Comuna Fitionești riscă să rămână fără apă potabilă după ce tot sistemul de capatare a apei potabile, format din șase bazine cu o capacitate de 60 mii litri apă fiecare a fost avariat în urma cutremurului din data de 11 octombrie, cutremur care a avut 4,9 grade pe scara Richter. Imediat după producerea cutremurului s-a putut constata o scădere drastică a presiunii apei. Am mers la bazinele de captare și am constatat că acestea au fost distruse ca urmare a unei alunecări de teren ce a apărut în urma cutremurului. Aceasta este singura explicație plauzibilă deoarece în acea zonă nu existau alunecări de teren anterioare, iar în ultimile două luni nu s-au înregistrat precipitații care ar fi putut da naștere la alunecări de teren”, a precizat primarul Iordache Cazacu.
Pentru a nu lăsa comuna fără apă potabilă, primarul a decis să conecteze popmpele de captare direct la rețeaua de distribuție. Aceasta este însă o măsură provizorie. ,,Pentru a nu lăsa comuna fără apă potabilă am decis să conectăm direct pompele de captare a apei la rețeaua de distribuție pentru ca locuitorii comunei să primească apă măcar o anumită perioadă din zi. Numai că această situație este provizorie și trebuie rezolvată rapid deoarece într-un timp foarte scurt vor ceda și pompele”, a adăugat primarul Iordache Cazacu.

Primarul din Fitionești a precizat că a anunțat această problemă la Comitetul pentru Situații de Urgență și speră să fie ajutat cu fonduri pentru a putea remedia măcar parțial problema. ,,Pentru remedierea defecțiunii am avea nevoie de cel puțin trei miliarde de lei vechi, bani pe care primăria nu îi are”, a adăugat primarul Iordache Cazacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?