Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Închisoare pentru „echipa“ Moroca


Dosarul Moroca a fost soluționat și inculpații au primit pedepse cu închisoarea. Despăgubirile pe care le are de restituit, părților vătămate, Ion Moroca depășesc suma de cinci sute de mii de lei. Sculele sale nu îi vor fi restituite deși acesta și le dorea înapoi.

„Echipa” Moroca a fost condamnată de magistrații Judecătoriei Focșani. Ion Moroca a primit 15 ani de închisoare pentru toate spargerile date și va avea de plată peste 500 de mii de lei noi, ba chiar va depăși binișor această sumă, dacă se adaugă și banii pe care îi are de plătit în solidar cu ceilalți inculpați. Fiul acestuia, Denis s-a ales cu revocarea unor pedepse cu suspendare, va executa în total șapte ani de închisoare și va avea de plată în solidar cu tatăl său dar și cu ceilalți inculpați, sume de bani. Mariana Nedelcu nu numai că va avea de plată despăgubiri, dar a fost și  condamnată de judecător la trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare și cu interzicerea exercitării unor drepturi. Femeia a fost acuzată de complicitate la comiterea infracțiunii de furt. Mirel Moroca va executa trei ani de închisoare cu suspendare, Paul Spălățelu la patru ani și șase luni și Dorinel Prisecaru a fost condamnat la patru ani și două luni, ultimii doi fără a beneficia de suspendarea executării pedepsei. De asemenea, au fost confiscate atât sculele cu care Ion ar fi dat spargerile, deși acesta și le dorea restituite, cât și un autoturism. Din zecile de solicitări de despăgubiri, foarte puține au fost respinse. Toți inculpații au fost obligați și la cheltuieli de judecată, cuprinse între 500 și 4.000 de lei. 

***

Procurorii spun despre Ion Moroca că era cunoscut pentru modul său de a comite furturi din locuințe. Acesta a fost acuzat de furt calificat cu consecințe deosebit de grave, ajungând la un prejudiciu total de 638.600 de lei. În rechizitoriu sunt trecute numai pe numele lui Ion, 33 de furturi din locuințe din Focșani, Adjud și Panciu. La multe dintre ele ar fi acționat singur. Anchetatorii spun că Moroca viza numai casele sau apartamentele în care erau valori și care aparțineau unor persoane cu un anume statut social. Pe lângă bijuterii din aur și argint, din case s-a mai furat aparatură electronică, laptop-uri, camere video, stick-uri de memorie în care părțile vătămate aveau documentele personale sau ale firmei dar și sume de bani în euro, lire sterline sau dolari. La percheziții s-au mai găsit telefoane mobile, statuete de colecție, un ceas de aur, o medalie care fusese primită de partea vătămată în anumite împrejurări, dar și un permis de conducere și un buletin de identitate, cu poza sa, dar false. Modul de operare al lui Moroca era cunoscut, după cum spun procurorii. Acesta s-ar fi interesat înainte de a acționa, dădea telefone pe telefonul fix din locuință pentru a le verifica oamenilor programul și în momentul în care culegea toate informațiile care îl interesau, intra în acțiune. Ruperea de butuc sau efracția la geamuri era modul său specific de operare. Anchetatorii mai spun că s-au făcut expertize traseologice în ceea ce privește încălțămintea învinuiților care ar fi ieșit în defavoarea suspecților. Ion Moroca a mai suferit și alte condamnări în trecut, pe același mod de operare. În fața procurorilor, el  nu recunoaște faptele, spunând că a fost la muncă la Giurgiu unde lucra pe un vas. În rechizitoriu se arată că în 29 martie 2010, contractul său de muncă a încetat și a fost reîncadrat în septembrie 2010. Pe perioada cât a fost liber de contract, s-au petrecut faptele pe care procurorii i le pun în spate și pe care omul nu le recunoaște, chiar dacă ar exista probe împotriva lui.

Așa tată, așa fiu

Fiul său, Denis, de 26 de ani este și el judecat în același dosar pentru mai multe fapte de furt. Tânărului i s-a reținut și un șir de fapte de furt de butelii la care ar fi participat cu alți doi tineri, respectiv Paul Spălățelu și Dorinel Prisecaru din perioada 2004-2009. Buteliile ar fi fost duse la Mirel Moroca, fratele lui Ion, care probabil că le comercializa. La percheziția de la domiciliul său au fost găsite circa 20 de butelii cărora nu le-a putut justifica proveniența. Denis mai este cercetat și pentru furtul casei de bani de la Remat, din februarie 2009. Prejudiciul cauzat de Denis este de 26.335 de lei pentru furturile de butelii și 140.101 pentru restul faptelor. În rechizitoriu, la lista inculpaților apare și numele Marianei Nedelcu, de 39 de ani, din Focșani, care este acuzată că l-a ajutat pe Ion să tăinuiască bunuri și că l-ar fi condus cu mașina la mai multe dintre faptele pe care le-a comis. Procurorii spun că la percheziție, chiar pe mâna sa a fost găsit inelul unei părți vătămate, care a fost apoi restituit. Femeia s-a apărat spunând că nu are legătură cu furturile și că bunurile pe care le-au găsit anchetatorii în locuința sa sunt cumpărate la piața liberă. Săptămâna acesta, instanța a menținut starea de arest a lui Ion și Denis Moroca, urmând ca în martie să aibă loc primul termen de judecată la Judecătoria Focșani.                                                         

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?